NOVÁ LÁVKA NA RÁDLE SE ZAČÍNÁ PLNIT VISACÍMI ZÁMKY.„Ano, je to hlavně v Praze, Londýně, Paříži, zamilované dvojice nechávají zámky," řekla fotografka z Liberce Michaela Zaňková. Nejen evropské metropole ovšem z těchto kovových symbolů lásky žádnou radost nemají. Zámky totiž hyzdí vzácné historické památky a města je nechávají pravidelně likvidovat.

Tip na výlet

Na Liberecku jsou k milencům zatím shovívaví a třeba starosta Frýdlantu doporučuje výlet přímo zaměřený na visací zámky. „Slib zamilovaných.  Nejblíže od nás je to most přes Odru ve Wroclawi," řekl Dan Ramzer (ODS).

Z jiného soudku

Ti, co zažili vojnu, mají ale zámky spjaté s jinou tradicí. „Vojenský zvyk, při odchodu do civilu dát zámek na bránu, zamknout a zahodit klíč. To byly časy," zavzpomínal Milan Skalák.

Původ zámků lásky

Ve světě mají zámky lásky dlouholetou tradici. V Česku na svůj boom teprve čekají. Původ  zvyku je přičítán Číně, kde je celé zábradlí, přes které je vidět na útesy a hory Mount Huang, ověšeno miliony visacích zámků. Ty symbolizují zamknuté duše. Klíče lidé hází z útesu do mlhavého údolí. Zahozený klíč symbolizuje slovo „navždy".

NOVÁ LÁVKA NA RÁDLE SE ZAČÍNÁ PLNIT VISACÍMI ZÁMKY.