Nejmladšímu účastníkovi hromadného ponoru byly tři roky, nejstaršímu sedmdesát čtyři. Akce se zúčastnili potápěči z celé ČR. Při rekordu vytlačili potápěči z věže 15 kubíků vody. Hromadný ponor trval 30 minut Podle Agentury Dobrý den šlo nejen o český rekord v počtu lidí v potápěčské věži, ale i o rekord světový. Kapacita tréninkové věže je 200 lidí, proto se potápěči sejdou za rok znovu. 

Liberecký bazén zažil včera rekord v hromadném potápění ve věži

Liberec Sáhnout si na své psychické dno a posunout hranici možného, tak by se dala shrnout motivace pořadatelů rekordu v hromadném ponoru. „Chtěli jsme původně dosáhnout hranice 200 potápěčů, ale není to tak jednoduché. Hodně lidí s tím má problémy po psychické stránce. Prostor ve věži je malý, těsný a velké problémy dělají vydechované bubliny. Není vůbec vidět, někomu se z toho může až motat hlava, stejně jako na kolotoči," říká hlavní organizátor Jaroslav Kočárek.

Přesto se všech 160 účastníků tváří před ponorem vesele. „Bude to můj první hromadný ponor a těším se, že tam bude legrace. Potápím se už rok," líčí osmiletý Lukáš Vitmajer z Jablonce. Nejmladším účastníkem ponoru pak byl tříletý Oliver Gazdík z Prahy. „Dětí se nám sešlo dost, půjdou až jako poslední, aby byly co nejblíž k hladině. Jinak všichni dospělí museli prokázat, že mají registraci, bez ní do věže nikoho nepustíme," dodává Kočárek.

„Je to báječná akce, potápím se už 60 let a zatím jsem o ničem podobném ani u nás ani jinde ve světě neslyšel. A právě to mě na tomhle rekordu baví, že je to vlastně taková bláznovina," pochvaluje si nejstarší potápěč, čtyřiasedmdesátiletý Detlef Pešek z Liberce. „Ten postroj s kyslíkovými bombami váží 30 kilo, ještě mám u pasu závaží, ale i tak bych potřeboval ještě větší zátěž, aby mě to nenadnášelo," popisuje druhý nejstarší účastník František Herma.

V Liberci se snaží rekord překonat už potřetí. V prvním ročníku se do věže ponořilo 45 lidí, v dalším 88. „Teď jsme na 160 lidech, tak doufám, že příště už té hranice 200 potápěčů dosáhneme. Je to i maximum, které se podle nás do zdejší věže vejde," říká Kočárek. Při rekordu vytlačili potápěči z věže 15 kubíků vody. Hromadný ponor trval 30 minut.