Během epidemie hepatitidy A, která se šířila v době od srpna 2015 do dubna 2017 hlavně na Jablonecku a Liberecku, se podle mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK) Zuzany Balášové nakazilo 186 osob.  „Epidemii momentálně považujeme za ukončenou, zdroj nákazy se ale jednoznačně prokázat nepodařilo,“ vysvětlila mluvčí, podle které je proti této infekční nemoci nejúčinnější zbraní očkování.

Proti žloutence typu A existuje vakcína
Žloutenka znovu mohutně útočí

Přestože očkování proti žloutence nepatří mezi povinné, některé pojišťovny na ně přispívají až poloviční částkou. Podle Oldřicha Tichého, mluvčího Všeobecné zdravotní pojišťovny, se cena vakcíny pohybuje kolem tisíci korun. „Myslím, že toto je jediné očkování, které má smysl. Ale asi bych neočkovala úplně malé děti. Svoje nechám naočkovat, až půjdou do školy, kdy už je nikdo nehlídá, jestli si umyly ruce po návštěvě toalety,“ vysvětlila matka dvou synů Barbora Mládková z Liberce.

POZOR NA LÉTO

To, že je světový den žloutenky vyhlášený na červenec sice souvisí s narozením jejího objevitele, nicméně riziko nákazy je v letních měsících díky cestování a pojídání syrového ovoce či zeleniny vyšší. Zvláště při cestování do exotických krajin doporučuje Balášová dodržovat základní pravidla Světové zdravotnické organizace pro přípravu potravy: „převařit, upéct, oloupat, nebo nechat být“. A samozřejmě myslet na to nejdůležitější – mýt si ruce.

Prevencí proti žloutence je i hygiena. Ilustrační snímek
Žloutenka v Jablonci je na ústupu, přibylo jen pět nových případů

Dnes se rozlišuje 7 typů hepatitidy. Nejrozšířenější jsou A, B, C a E. Nejčastěji se vyskytuje typ A, kdy se nákaza vylučuje stolicí a šíří se „cestou špinavých rukou“. Typy B a C se přenáší transfúzí, piercingem, tetováním nebo pohlavním stykem.