Operu Zaida totiž Mozart nestačil dopsat a děj tak končí zrovna v tom nejdramatičtějším okamžiku. Přesto i v okleštěné podobě jde o dílo velkých hudebních kvalit, o čemž se budou moci přesvědčit i ti, kteří zítra zavítají na zámek Stvolínky. Ten se od 16 hodin promění v sultánův harém, ze kterého se krásná Zaida snaží se svým milencem sultánovým otrokem uprchnout.

„Půjde o první jevištní uvedení této nedokončené opery u nás," láká na představení Jiří Bartoš Sturc. „Jako sólisté se v kostýmním provedení předvedou studenti pražské konzervatoře a HAMU. Dirigentem představení pak bude mladý a velmi nadějný žák pražské konzervatoře, liberecký rodák Václav Dlask."

To vše má přitom jeden jediný cíl. Oživit zámek Stvolínky, který je významnou památkou, ovšem jeho stav je více než tristní, a i kvůli tomu není běžně otevřen. Sdružení „Zámek Stvolínky" tak kromě samotného fragmentu opery chystá na sobotu i komentované prohlídky zámku, ve kterém se nedávno objevily vzácné barokní fresky, chybět nebude ani občerstvení, řemeslnický trh či expozice včelařství.

„Samotné provedení opery je pak koncipováno jako pocta významné osobnosti české kultury 18. století, litoměřickému biskupu hraběti Emanuelu Arnoštovi z Valdštejna. Ten se s Mozartem osobně znal a podporoval uvádění jeho hudby v Čechách. Stvolínky byly Valdštejnovou letní rezidencí, kam si zval i významné osobnosti počínajícího národního obrození. Stál rovněž u zrodu pozdější České akademie věd," dodává Sturc.

Dnes zámek patří po peripetiích s církví obci. „Vlastníme ale jen zámek, zámecká zahrada a park je biskupství. To výrazně komplikuje získávání dotací na úpravu okolí zámku," uvedla starostka Petra Ištoková. Přesto se obec snaží zámek zachránit i různými kulturními akcemi.