Za každého mrtvého jedna květina

Za vším stojí občanské sdružení Baševi. „Chceme sázením krokusů připomenout oběti rodinného tábora českých židů v Březince. Zemřelo tam více než deset tisíc lidí a jde tak o největší masovou vraždu v českých dějinách. V tom táboře byli židé z celé republiky," říká za sdružení Vít Šlechta. Žlutá barva krokusů podle něj odkazuje na žlutou židovskou hvězdu.

POKVETOU ŽLUTĚ! Nenáročné trvalky krokusy vykvetou třeba pod Synagogou. Sázeli je čeští i němečtí studenti. Na snímku studentky z Německa.

Podobnou akci už sdružení v minulém roce zorganizovalo na Semilsku a Jičínsku, příští rok se chystá na Jablonecko. V Liberci má ale další rozměr. „Liberecká synagoga je jedinou, která byla po válce v Čechách postavena. A ta původní byla zázemím pro židovskou obec, která byla v Liberci fungující. Jak známo, lehla popelem při Křišťálové noci," dodal Šlechta.

Sázet se bude i v Žitavě

Krokusy sázeli v Liberci na třech místech studenti žitavského gymnázia a Gymnázia F. X. Šaldy. „Pro nás je to vítaná akce, protože jde o německou třídu a procvičí si i jazyk. Kromě toho se dozví více o této části historie," podotkla za liberecké gymnázium kantorka Renata Valecká.

Stejně to vidí i studenti. „ I když já se této problematice věnuji i ve volném čase, ten příběh liberecké synagogy znám. Mám povědomí i o Březince. A souhlasím s tím, že si to Němci musí připomínat. Krokusy mají být z naší strany vzpomínkou na to, že nezapomínáme," říká Eddie Kinast z žitavského gymnázia. Ostatně podobnou připomínku bude mít i doma. Příští úterý se totiž akce zopakuje. Tentokrát budou ale obě školy sázet krokusy právě v Žitavě.

POKVETOU ŽLUTĚ! Nenáročné trvalky krokusy vykvetou třeba pod Synagogou. Sázeli je čeští i němečtí studenti.