Měl to být vzorový projekt pro ostatní regiony v rámci protipovodňových opatření. Analýza celého povodí Smědé měla přijít s nápady, jak zastavit vodu v krajině. Studie měla řešit území celkem sedmnácti obcí a měst, kterými Smědá protéká.

Namísto toho přišlo rozčarování. A také rezignace předsedy Mikroregionu Frýdlantsko Vladimíra Stříbrného. „Nemohl jsem jinak," líčí důvody odstoupení Stříbrný. „Rok a půl jsme pracovali na tom, aby ta analýza byla. Teď v lednu mělo být vypsané výběrové řízení na zhotovitele. Nebude nic. Většina obcí to totiž na poslední chvíli smetla ze stolu."

Varovný systém

„Analýza byla důležitá pro celé Frýdlantsko, měl to být vzorový projekt v rámci ČR. Ale přes počáteční nadšení začaly obce couvat. Pro mě je to zklamání, zbytečná práce a vyhozené peníze." Vladimír Stříbrný, starosta Heřmanic

Analýza povodí Smědé měla být pokračováním projektu, který začal fungovat na Frýdlantsku loni v září. To se mikroregionu podařilo zprovoznit varovný systém, který obyvatele včas informuje o stoupající vodě. Poplach teď mohou krizové štáby vyhlásit přes mobil obecními rozhlasy během několika sekund. Lidé, kteří bydlí v odlehlejších místech, kde obecní rozhlas není, dostali domácí přijímače, na kterých si mohou varování přehrát. „Je to užitečný varovný systém. Lidé se tak o blížící se povodni dozvědí mnohem dřív. Jenže teď potřebujeme tu vodu zadržet v krajině, aby se tudy jen neprohnala a tolik neničila," vysvětluje Stříbrný.

Pro byli všichni

Projekt zpočátku podporovalo všech 17 měst a obcí. Někteří starostové dokonce dávali čestná prohlášení, že na studii vyčlení v rozpočtech obcí pro rok 2015 příslušné částky. Nakonec bylo všechno jinak.

„Na posledním zasedání Mikroregionu najednou bylo pro ten projekt jen šest obcí. Zbytek se začal cukat. Teď, když se připravilo výběrové řízení. Takže celý rok a půl práce přišlo vniveč, vyhodili jsme tím pádem i zhruba 350 000 korun, které už jsme na přípravu té analýzy vydali. Skutečně mě to zklamalo, a proto jsem rezignoval. Nechci, aby teď moje jméno bylo všude vláčené. Já jsem pro to udělal maximum, nabízel jsem starostům, že přijedu na jejich zastupitelstva, vše vysvětlím, ale nebyl zájem."

Podporoval to i stát

Podle Stříbrného si teď mikroregion uřízl velkou ostudu. Na podkladovou analýzu už vyčlenil Státní fond životního prostředí 12 milionů korun. Všichni doufali, že veřejnou soutěží se cena ještě sníží.

„Na ministerstvu to mělo velikou podporu, ten projekt měl být vzorem pro ostatní, protože by se poprvé řešilo takhle velké území a ne jen jednotlivé obce. Obávám se, že do budoucna jsme si tam trochu přibouchli dveře," říká Stříbrný.

Jedním z mála měst a obcí, které projekt podpořily, byly vedle Nového Města pod Smrkem i Hejnice. „Je to o tom, že se mělo posuzovat celé povodí Smědé. Je jasné, že daleko víc by to pomohlo Višňovsku a podobným místům než nám tady nahoře. Ale my za podobnou studii jednoho jezu vydali 90 tisíc, tady jsme mohli mít návrh celého povodí za jednou tolik," vysvětluje starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

Hodně peněz a nedostatek času

Jako první z projektu vycouval Bílý Potok, pak se přidala Bulovka a další. Jako poslední odmítl Frýdlant, a to právě z důvodu, že analýza neměla podporu všude. „Podmínkou projektu bylo, že do toho půjdou všechny obce Mikroregionu Frýdlantsko. Jenže, když vám jich několik odstoupí, znamená to, že náklady ponesete za ně. A Frýdlant se najednou z tří set tisíc dostal na šest set tisíc," podotýká starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

„Že to bude stát obce nějaké peníze, o tom věděli všichni od začátku. Na Hejnice to vycházelo 193 tisíc korun i s příspěvkem za Bílý Potok, to je 70 korun na obyvatele. Dali bychom to. Jenže pak přišly obavy z toho, že by se obcím mohla zkrátit dotace, když se ten projekt nestihne v termínu udělat a toho se většina zalekla," podotýká starosta Hejnic Demčák. Nedostatek času považovalo za veliké riziko i město Frýdlant a většina dalších obcí.

„Takováhle analýza se normálně dělá 15 18 měsíců. Ale tady na to bylo jen 7 měsíců. To bylo nereálné. Teď je všude sníh, na Jizerkách může být až do dubna, nevím, jak by se to do léta celé stihlo," komentuje starosta Frýdlantu Ramzer. Že bylo na zpracování studie málo času, toho si je vědom i odstoupivší Vladimír Stříbrný. „Ano, riziko tam bylo. Ale předpokládám, že do výběrového řízení by se přihlásili zájemci, kteří na to mají kapacitu a technologie, aby se to stihlo. Ale teď už je to stejně jedno. Žádná soutěž se vypisovat nebude, spočítají se peníze, které už na to padly a náklady se rozpočítají mezi jednotlivé obce," podotýká Stříbrný.

Na studii, která měla hydrologicky spočítat celé Frýdlantsko, jako je poměr srážek na metr čtvereční, odtokové poměry, a přinést řešení, jak zadržet vodu v krajině, si tak obce budou muset počkat. „Nevím, zda do toho půjdeme znovu, zatím ani není stanoven můj nástupce v čele mikroregionu," uzavírá Stříbrný.