Změna jednoznačně k lepšímu

Nový informační systém totiž městské policii umožňuje věci, které až doposud nemohla. „My jsme začali informační systém využívat ke své práci jako jedni z prvních už v roce 1995, tehdy nám ho poskytla firma DHS z Prahy, se kterou jsme spolupracovali až do roku 2012. Pak ale firma opustila trh a my jsme zůstali bez technické podpory. Systém sice pořád fungoval, ale bez možnosti rozvoje. A taky nebylo jasné, jak dlouho to bez servisu vydrží," vysvětluje změnu dosavadního systému ředitel Městské policie v Liberci Ladislav Krajčík. A nový systém si pochvaluje. „Má oproti starému tři zásadní výhody. Umí pracovat online, přímo z ulice, používá GPS lokalizaci a je propojen s pátrací evidencí osob a automobilů a také s centrálním registrem. To vše je pro nás krok kupředu," zdůraznil Krajčík.

Každá z vyjmenovaných věcí strážníkům ulehčí a zlepší práci. „Třeba první zmiňovaná věc, online přenos. Dříve byl s přenosy dat problém. Strážník sice mohl událost zaznamenat přímo na ulici, ale pak musel přijít k počítači a tam data převést. To vedlo až ke dvanáctihodinovému zpožďování. Teď udělá vše na místě a přímo z ulice to do systému zaznamená," podotkl ředitel.

V praxi to znamená, že pokud třeba strážník zjistí špatné parkování, na místě událost zapíše do formuláře systému, pomocí GPS lokalizace přesně udá polohu, napíše řešení situace, automobil vyfotí a založí fotky jako přílohu. To vše bude k dohledání na jednom místě bez nutnosti dalšího zadávání do počítače.

Vedle odesílání dat pak systém umožní i jejich vyhledávání v terénu.

Strážníci on-line

„To je pro nás velká věc. Když na ulici narazíme na člověka, který bude bez dokladů, můžeme u něj přímo tam zjistit totožnost. Stačí zadat do systému jeho jméno a vyjede nám informace, jestli je v evidenci hledaných osob. Podobné to bude u automobilů, po zadání státní poznávací značky zjistíme, jestli není auto či značka kradená. Mimo jiné to také napoví strážníkovi, že má postupovat jinak a opatrněji," vysvětlil Krajčík.

A přidal ještě jednu velkou novinku systému. Je propojen s linkou městské policie 156 a každý hovor automaticky zaznamenává a uchovává.

Mobily i tablety za korunu

Nový informační systém má na svědomí dceřiná společnost města Liberecká IS, která jeho zkušební provoz spustila už koncem loňského roku.

Strážníci se systémem pracují na nových chytrých telefonech a tabletech. „Tady je zajímavé, že městskou kasu nestály téměř nic. Každý jsme pořídili za jednu korunu a to díky tomu, že jsme je zahrnuli do velké zakázky na mobilní telefony pro korporátní skupinu město," vysvětlil náměstek primátorky pro ekonomiku, majetek a systémovou integraci Jiří Šolc.

Liberec i Frýdlant

Nový systém v současné době využívají strážníci liberecké městské policie nejen v krajském městě, ale i ve Frýdlantu. Už se ale jedná i o tom, že by mohl fungovat i jinde. „Jezdí se na něj dívat lidé z různých míst republiky, protože například napojení na registry a pátrací evidence umí podle mých informací jako jediný v republice," prozradil Krajčík.

Jiří Šolc pak přidal informaci, že systém je výhodný i pro menší města a obce. „Mohou si ho pronajmout jako službu bez nutnosti nákupu drahých licenci a instalace. Zájem je, projevil ho už například Janov nad Nisou," uzavřel Šolc.