Jakoby byla Stezka smíření na Grabštejně prokletá. Zatímco před pár dny to vypadalo, že pískovcové stély v podobě křížové cesty mohou v kopci pod hradem zůstat dokonce roku 2018, dnes je všechno jinak.

I když generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková souhlasila s tím, aby Stezka smíření zůstala na Grabštejně jako součást oslav 100. výročí vzniku Československé republiky v roce 2018, krajští úředníci z odboru památkové péče to vidí jinak. Čtrnáct pískovcový reliéfů musí pryč.

Průvodem loutek a masek odstartoval 13. června v Liberci festival profesionálních loutkových divadel. Průvod vedl od Naivního divadla přes náměstí Dr. E. Beneše a zpět.
FOTO: Mateřinka pokračuje, představuje divadlo pro batolata

„Naší žádosti o prodloužení termínu odstranění Stezky nebylo vyhověno, neboť rozhodnutí krajského úřadu z listopadu 2016 nabylo právní moci a je vykonatelné. Proto Vás vyzývám k odstranění pískovcových reliéfů a zapravení vzniklých jam po soklech zeminou a upravit povrch zásypů v návaznosti na okolní terén nejpozdějido 25. června,“ stojí v dopise adresovaném pěvci a podporovateli obnovy hradu Grabštejn Luďku Velemu od ředitele územní památkové správy Miloše Kadlece.

Právě Vele Stezku smíření na Grabštejn umístil. „Mělo to být symbolické poděkování všem, kteří se podíleli na záchraně hradu,“ uvedl Vele. „Bohužel jsem si nepočkal na razítko, takže jsem ji tam dal dřív, než to úředníci povolili. Ale pokutu jsem zaplatil. Že se to dostane až do takových konců, by mě nenapadlo,“ podivuje se Vele.

Stezku smíření zhotovil akademický sochař Michal Moravec. Zaplacena byla z výtěžků benefičních koncertů, které Vele pořádá na Grabštejně od roku 1993. „Absolutně to nechápu. Pan Vele udělal pro Grabštejn maximum, to by nikdo jiný neudělal. Místo, aby se ocenila snaha lidí, kteří dělají pro ostatní něco nad rámec, tak pak přijde úředník, který se striktně drží zákonů a vše je najednou marné,“ komentuje starostka Chotyně Jana Mlejnecká. "Já být na jeho místě, tak zruším letošní Benefiční koncert, i když to se nestane. Má to být závěrečný koncert, 25. v pořadí, mělo to být takové symbolické rozloučení a teď tohle," dodává starostka.

Krajský odbor kultury a památkové péče je ale na slovo skoupý. „V současné době probíhá správní řízení, které není dosud ukončené a je tedy neveřejné,“ uvedla za něj mluvčí kraje Markéta Dědková.

„Respektuji, že rozhodnutí úředníků je nezávislé, proto do toho nechci a ani nemohu zasahovat. Ale zdá se mi, že používání termínu veřejný zájem, a to teď myslím obecně, se úplně vzdálilo od reality. Myslím, že veřejný zájem obyvatel Chotyně, milovníků Grabštejna, jeho návštěvníků je přesně opačný, než veřejný zájem tak, jak ho podávají úředníci,“ uvedl hejtman Martin Půta.

První ze třinácti větrných elektráren už začíná růst. Dodavatel turbín je německá firma Senvion, provozovatelem elektráren pak pražská firma Cergeros.
Větrný park nad Václavicemi už začíná růst



Na odstranění má Vele lhůtu 11 dní. Památkáři mu přitom nabízejí tři jiná místa na Grabštejně, kde by mohli být pískovcové reliéfy umístěné. Luděk Vele se ale zatím kloní spíše k tomu, že Stezku smíření by umístil do Chotyně.