Nájezdy náklaďáků, stavební ruch, prach, narušování polední siesty, hádky. To vše podle starousedlíků narušilo klid v malebné chatové osadě Slunce u Rynoltic.

„Před dvěma měsíci koupil vedle nás chatu nový majitel, který se nikomu ani nepředstavil a hned se pustil do rekonstrukce a přístavby přístřešku. Z objektu si dělá betonovou tvrz, která podle nás nemá v chráněné krajinné oblasti co dělat. Zlikvidoval zeleň. Vodu odvádí kdovíkam," upozornil Ladislav Dědek.

Stavba se zastavila až ve chvíli, kdy jsme zavolali policii. Stavební úřad vůbec nekonal. Respektive nehlídal si, jak se dodržuje jeho nařízení. Zažíváme stres. Hana Nejedlá, šerifka osady


Lidé se proto obrátili na starostu Rynoltic a ten vyrozuměl stavební úřad v Hrádku nad Nisou. „Ten člověk pochopitelně staví jen to, co mu úřady tolerují. Stavební úřad v tomto případě nekoná. Sice vydal rozhodnutí o pozastavení stavby, ale dál už se o věc vůbec nezajímal. Neprověřil si, zda se stavba skutečně zastavila. To se stalo až poté, co jsme zavolali policii, která dělníky na základě rozhodnutí vyhnala," řekla Deníku Hana Nejedlá, šerifka osady Slunce.

„Přístřešek, který si majitel vybudoval, zasahuje do mého pozemku. Když se mu něco vytklo, tak na nás byl hrubý a stále jsme slyšeli něco o důchodcích, kterým je třeba jejich chaty podpálit," podotkla Pavlína Šerberová.

Co na to stavební úřad?

Stavební úřad má za to, že hlavní kritik Ladislav Dědek dělá z případu zbytečnou vědu. Úřad nejprve, jak už bylo zmíněno, stavbu kvůli stížnostem zastavil, pak vyčkával, až majitel donese příslušné dokumenty, na jejichž základě vydá stavební povolení zpětně.

BETON V CHKO BEZ STAVEBNÍHO POVOLENÍ, zasahování do sousedního pozemku. To všechno lidé z osady Slunce kritizují.

Pokud by tak majitel objektu neučinil v daném termínu, musel by stavbu odstranit. Taková tedy byla původní reakce úřadu. Jenže, nyní je všechno trochu jinak a majitel nebude stavební povolení nejspíš vůbec potřebovat.

„Rozhodovat v území je výhradním právem stavebního úřadu. Stavební úřad řízení se stavebníkem zahájil. Stavebník byl vyzván k předložení projektové dokumentace. Až po předložení projektu záměru stavební úřad rozhodne. Navíc, stavební úřad v průběhu řízení zjistil, že od jednoho z účastníků řízení obdržel nepravdivé informace o přístřešku. Nepřipustím, aby kdokoli diktoval stavebnímu úřadu, jak má věc posoudit a rozhodnout," zdůraznil vedoucí stavebního úřadu v Hrádku nad Nisou Milan Rada s tím, že nedospěl k závěru, že majitel kritizovaného objektu stavební povolení vůbec potřebuje.

„Zkoumal jsem katastrální letecké mapy a vše, co pan Dědek i ostatní kritizují, na místě vždy stávalo. Sporné je i to zmiňované zabrání pozemku," dodal Rada.

Co na to CHKO?

Chráněná krajinná oblast Lužické hory už vydala dodatečné povolení ke stavbě.

„Řídíme se zákonem a v tomto případě jsme dospěli k závěru, že stavba v osadě nijak nenarušuje krajinný ráz. Vzhledem k ostatním stavbám, které v osadě jsou, se tato nijak nevymyká. Zasáhnout bychom mohli v případě, kdyby majitel objektu nějak poškodil druhy živočichů nebo rostlin, ale to se nestalo," konstatuje CHKO Lužické hory.

Deník chtěl znát rovněž názor majitele objektu. Zajel proto na adresu uváděnou na úředních lejstrech, ale neuspěl. Nikoho pod daným jménem na místě nenašel.

Rozhořčení osadníci

„Býval tu božský klid, který nám všichni záviděli. Osada se tu budovala někdy od osmdesátých let. Stanovili jsme si zde svá pravidla, která všichni dodržují a pak přijde jeden člověk, který všechno zhatí," uvedl na závěr Dědek.