Liberecký kraj po čtyřech měsících výběrového řízení konečně vybral firmu, které svěří vybudování prvního kamenného hospice v Libereckém kraji. Stala se jí českolipská společnost CL-Evans. Na přestavbě bývalého sirotčince na hospic by mohla v Liberci začít pracovat už začátkem července.

Nabídka zkoumaná ze všech stran

Výběrové řízení se protáhlo hlavně kvůli důkladnému zkoumání jednotlivých nabídek a cen. „Prověřovalo se snad úplně všechno. Každá položka v každé nabídce. Jestli není nadceněná nebo naopak podceněná. Chtěli jsme mít jistotu, že vše bude správně," vysvětlil důvod čekání na vítěze výběrového řízení radní Libereckého kraje pověřený sociálními věcmi Petr Tulpa. Kraj vedle vlastní hodnotící komise využil i několik dalších expertních týmů, které cenu jednotlivých položek zkoumaly.

Nakonec zvítězila právě českolipská firma, která přestavbu hospice zvládne za částku 93 a půl milionu korun. „Teď po vyhlášení vítěze bude následovat patnáctidenní lhůta, ve které můžeme čekat připomínky. Po ní ještě další, stejně dlouhá, ve které začneme přebírat staveniště. To znamená, že pokud vše půjde dobře, a já věřím, že jsme pro to udělali maximum, začne se už na začátku července na přestavbě sirotčince pracovat," upřesnil Tulpa.

Že by se někdo po tak pečlivé přípravě snažil výběr firmy zpochybnit, nepředpokládá.

Hospic: téma, které zajímá i prezidenta

Liberecký kraj je jedním ze dvou, které jako poslední v České republice zatím podobné zařízení nemají. Paradoxně druhým krajem je Vysočina. Tedy oblíbené místo současného českého prezidenta Miloše Zemana, který shodou okolností právě včera o hospicu v Libereckém kraji jednal.

Budova kamenného hospice, jak bude vypadat po rekonstrukci.

Informace o postupu při jeho vzniku si vyžádal na schůzce těch, kteří mají na budování hospice největší podíl. Nechyběla například ředitelka Hospicové péče svaté Zdislavy Taťána Janoušková, která o kamenný hospic usiluje už pět let. „Prezident se o hospice už dlouho dobu živě zajímá. Při svých návštěvách jim věnuje svůj čas. A povzdechl si, že právě jeho oblíbená Vysočina ještě žádný nemá. Ale z toho co vím to vypadá, že by se tam mohli lidé už v příštích letech hospice také dočkat," řekla Deníku.

Její slova o prezidentově zájmu vzápětí hlava státu sama potvrdila. „Obecně si myslím, že se u nás věnuje málo pozornosti lidem, kteří odcházejí ze života často velmi nedůstojným způsobem. Proto vítám hospicovou péči kdekoli, kde lidem důstojný odchod umožní," řekl Miloš Zeman.

28 lůžek, na která se už teď čeká

V budově bývalého sirotčince, postaveného na přelomu 19. a 20. století, bude po přestavbě na hospic 28 jednolůžkových pokojů. „Budou ve dvou patrech vždy po čtrnácti pokojích. V přízemí bude technické patro s kuchyní, prádelnou a šatnou. V půdních prostorách pokoje pro doktory nebo sklady," říká Janoušková.

Podle ní se lidé na kamenný hospic už ptají. „Každé tři dny mi někdo zavolá a ptá se na místo v něm. Když jim řeknu, že bude hotový za rok, posmutní. Pro většinu z nich už je to moc pozdě,"podotýká.

Hospicová péče svaté Zdislavy poskytuje v současné době v Libereckém kraji alespoň terénní nebo domácí hospicovou péči, zajištěno má také šest lůžek v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě.

Kamenný hospic měl být v Liberci dokončen už koncem tohoto roku. „Nakonec máme ale posunutý termín na konec června 2015," podotkl Tulpa. Financování má Liberecký kraj zajištěné z Evropské unie.