Doživotní vězení, veřejné mučení, koncentrák pro slony a řada jiných útočných komentářů se objevila v posledních dnech na facebookových stránkách liberecké zoo. Ta se proti nevybíravým atakům, které byly namířeny především na chov slonů, okamžitě ohradila.

„Tento víkend se na sociálních sítích sešly desítky ostrých kritik a nejnižšího hodnocení," potvrdila Barbara Tesařová z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Nejvyhrocenější připomínky směřovaly především k používání vodicích háčků, takzvaných ankusů. „Tak to s těmi slony je opravdu vrchol… Pokud jim chcete zpestřit rutinu… Tak jinak a ne drezurou, při které používáte také háky!" píše například uživatelka Vanes Koláčková.

BEZ HÁČKŮ TO NEJDE

Hlavní zoolog ZOO Liberec Luboš Melichar sice přiznává, že zdejší chovatelé využívají vodicích háčků, podle něj se však jedná o léta vyvíjenou a prověřenou metodu. Jak Melichar zdůrazňuje, chov slonů probíhá v liberecké zoo v režimu plného kontaktu. To znamená, že chovatel se pohybuje v bezprostřední blízkosti svých svěřenců, v tomto případě třítunových slonů.

Slonice v Liberci Liberecká zoologická zahrada momentálně chová dvě samice slona indického, jehož přirozeným prostředím je Indie, Srí Lanka a Sumatra. Rání dorazila do Liberce už v roce 1967 přímo z indické Kalkaty. Bala se pod Ještěd přistěhovala z německého Münstru v roce 2013.

„Je tedy bezpodmínečně nutné, aby jej zvíře poslechlo," upozorňuje zoolog a dále vysvětluje, proč je úzký kontakt mezi chovatelem a zvířetem v případě slonů nutný. „Slon je velmi citlivé a vnímavé zvíře s vysokou sociální potřebou. V přirozeném prostředí dochází k podnětům mezi jednotlivými členy stáda, v malých skupinkách musí být tato možnost nahrazena."

JEN JEDNA HVĚZDIČKA

Řada negativních komentářů na facebookovém profilu liberecké zoo byla napsaná ve slovenštině a někteří z uživatelů jsou napojeni na profil Anticircus Europe. Ten je chvályhodně zaměřený na ochranu zvířat, nicméně své příznivce například v březnu vyzýval k tomu, aby negativně hodnotil například stránky Cirkusu Humberto: „Niežeby to bolo navádzanie ale ak by niekto chcel ohodnotiť stránku jednou hviezdičkou? :D Prípadne aj s nejakým komentom…"

Přestože někteří uživatelé negativní komentář na facebook liberecké zoo nenapsali, aspoň jej ohodnotili pouhou jednou hvězdičkou. „Což nám snižuje celkové hodnocení," upozorňuje Tesařová. Podle některých pracovníků zoo se může jednat o cílenou antikampaň odpůrců zoologických zahrad. Podle Tesařové však není tato teorie potvrzená.

Této domněnce však nahrává i fakt, že se negativní „nálož" soustředila do tří dnů, pak už se hodnocení návštěvníků vrátilo „do normálu".

ÚTOČIŠTĚ PRO BALU

Sám Melichar uznává, že podmínky pro chov slonů nejsou v liberecké zoo ideální. „Sloninec je zastaralý a v mnoha ohledech nesplňuje parametry současných požadavků na chovné zařízení," vysvětluje zoolog. Na druhou stranu jsou podle něj tyto stavby jedinou alternativou pro staré slonice držené celý život v plném kontaktu. „Například naše Baly má dlouhou historii v několika institucích, v poslední z nich ji skupina odmítala přijmout a postupně ji vytěsnila na periferii," vysvětluje Melichar. Baly podle něj potřebuje každodenní kontakt s ošetřovatelem, protože tak byla více než třicet let vychovávána. „V Liberci jsme byli schopni se jí ujmout právě proto, že místní specifika umožňují pracovat s podobnými slony," dodává zoolog. Podle Tesařové se zoo stále snaží získat na nový sloninec peníze. Kromě sbírky pořádá i další benefiční akce.