Některé české zoologické zahrady krmí v povánočním období slony vyhozenými stromky. V Liberci rovněž, ale soukromé osoby s nimi neuspějí.

„Stromků máme přehršel od firem, které nám dodávají stromky, jež se během Vánoc neprodaly a navíc nikdy nebyly zdobené.

V případě stromků z domácností totiž hrozí, že nebudou pořádně odstrojené, což by pak mohlo slonům způsobit zdravotní komplikace," vysvětlil mluvčí ZOO Liberec Jan Kubánek.

Nový pavilon slonů

V souvislosti s chovem tlustokožců řeší liberecká zoo modernizaci stávajícího pavilonu, jehož parametry jsou již naprosto nedostačující.

Na nové zázemí pro slony za šest milionů korun byla dokonce vyhlášena žádost vůči veřejnosti o finanční dar. „Do této chvíle se na účtě od dobrovolníků sešlo 233 513 korun," uvedl mluvčí Kubánek.

ZOO Liberec je příspěvkovou organizací města, s jehož finanční pomocí ale zahrada nemůže příliš počítat. Kasa je, jak známo, prázdná. „Ta možnost tu není. Dosud není schválen rozpočet (Liberec hospodaří v rámci rozpočtového provizoria) a netuším, zda bude mít nějaké rezervy. V tuto chvíli na to neumím vůbec odpovědět," přiznal náměstek primátora Liberce Ivan Langr (Změna).

„Pokud město nepřispěje, musíme hledat zdroje jinde," reagoval Kubánek.

Nový sloninec by měl být bezkontaktní. Dosud k nim ošetřovatelé osobně chodí, což je již přežilá praxe. Konflikt slona a ošetřovatele je podle hlavního zoologa Luboše Melichara nejčastější příčinou úmrtí lidí v zoologických zahradách.

„Plánovaný sloninec již bude obsahovat bariéru, kde jsou pouze otvory pro ošetření nohou a odběry krve z ucha," zdůraznil již dříve.