„Varování před nebezpečím! V tomto areálu hrozí zřícení budov. Areál je uzavřen a krátce před demolicí." Taková cedule visí na hlavních vratech bývalé továrny Slezan ve Frýdlantě. Peter Todt tu dělá hlídače, předtím v továrně 25 let pracoval. „Vidíte, tamhle jak je ta díra, tam je kotelna, tam jsem měl dílnu. Teď je tady rozkradeno, pořád odsud někoho vyháním, jak krade šrot, je to hrozný, kolik sem jezdí zlodějů. Teď se mají některý budovy zbourat, ale bojím se, aby to nespadlo dřív samo."

Hrozí rozkradení

Popis hlídače je více než výstižný. Potvrzuje to i starosta Dan Ramzer. „Tomu areálu hrozí totální rozkradení, majitel není schopen zajistit pořádné hlídání. Spousta lidí si z areálu udělala jednoduchý zdroj obživy." Představy radnice o využití prostoru jsou přitom úplně jiné. Zastupitelé by rádi na místě viděli průmyslovou zónu, bez ní se Frýdlant ani blízké okolí neobejde, což potvrzuje i předseda regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů v Liberci Petr Mendl. „Na Frýdlantsku chybí pracovní příležitosti, je tu v některých oblastech až pětadvacetiprocentní nezaměstnanost, to je srovnatelné s Ostravskem či Ústeckem."

Frýdlantská radnice už si nechala provést analýzu zátěže celého areálu, který má v úmyslu koupit. S ohledem na předchozí výrobu potiskovaných látek potvrdil průzkum Státního zdravotního ústavu kontaminaci těžkými kovy. „Zjistilo se tu velké množství arzenu, olova, rtuti a kadmia. Areál je navíc protkaný spoustou kanálů, kde se zjistila kontaminace uhlovodíkovými látkami, tady olejem, naftou, různými odmašťovadly a podobně," říká Ramzer.

Podle něj ale není důvod, aby Frýdlant myšlenku na průmyslovou zónu v těchto místech opustil. „ Pokud by se nic nebouralo, tak se nic neděje. Pokud by se něco stavělo a dělaly se do hloubky základy, tak to nějaký vliv bude mít, protože ta kontaminovaná zemina by se musela vytěžit a zlikvidovat." Město ještě čeká na nové zátopové limity, které teď zpracovává Povodí Labe. Z nich bude zřejmé, co si v oblasti může dovolit a co už ne. Pokud budou limity pro průmyslovou zónu příznivé, mohl by být územní plán Frýdlantu schválen už v červnu.