„Po jednom pádu z kola jsem přišel o zuby, tak mám zuby falešné, což znamená, že šišlám. Při dalším pádu jsem si zranil očnici a jedno oko mi chodí divně a šilhám," zahájil cyklista Josef Zimovčák debatu s dětmi v libereckém Jedličkově ústavu. Mnohonásobný mistr světa za nimi přijel i se svým vysokým kolem v rámci projektu Na kole dětem. Jedná se o Zimovčákův nadační fond, který pomáhá těžce nemocným dětem po celé zemi. Jeho otevřenost přijaly děti s nadšením.

JEN SAMOTNÉ USEDNUTÍ NA VYSOKÉ KOLO je pořádná fuška. Děti z Jedličkova ústavu si to vyzkoušely na vlastní kůži.

Zkouška kola

Pochopitelně nemohla chybět jízda na vysokém kole. Děti si ji vyzkoušely na vlastní kůži a bylo na nich vidět, že mají k vysokému posedu velký respekt. Už jen samotný nástup na kolo vypadal velice náročně až nebezpečně. Zimovčák je podpíral a zároveň povzbuzoval. Vyhecovat do sedla se nechala i mladá kantorka. „Je to jako na koni," okomentovala krátkou jízdu po místnosti.

Promítání filmů

Po všemožných vylomeninách, které velocipedista s dětmi absolvoval, přičemž nechyběla ani osvěta (nošení helmy apod.), začalo promítání krátkých filmů a fotografií, které s sebou Zimovčák přivezl. Handicapované děti mohly vidět, jak se stal držitelem světového rekordu (522,42 km) v jízdě na vysokém kole 24 hodin nonstop v roce 1996. Jak přejel na vysokém kole USA od západu na východ v délce 4458 km za 28 dnů v roce 1998. Jak v režimu profesionálů pokořil trojici nejslavnějších cyklistických závodů Tour de France (2005), Giro d´Italia (2006), La Vuelta Espana (2007). Díky projektu (finanční sbírce) Na kole dětem může Zimovčák přispívat postiženým dětem na rekondiční pobyty. Pomoci může každý, kdo má chuť, třeba zakoupením trička nebo náramku. Více informací lze nalézt na www.nakoledetem.cz. Liberecký Jedličkův ústav získal certifikát, kterým se stal oficiálním partnerem projektu.

Zdroj: Youtube