ŘIDIČ KAMIONU NERESPEKTOVAL ZÁKAZ A CHTĚL VYJET PŘES OLDŘICHOVSKÉ SEDLO

Skončila noční, unavení se vracíte domů a pak uvíznete na dvě hodiny na silnici kvůli nezodpovědnosti jednoho řidiče. To byl zážitek cestujících, kteří se v pondělí ráno vraceli autobusem z Liberce směrem na Hejnice a kvůli zapadlému kamionu zůstali „trčet" mezi Oldřichovem a Raspenavou. Průjezd přes Oldřichovské sedlo mají přitom auta nad 3,5 tuny zakázaný už od začátku ledna.

NESMYSLNÁ TRASA

„Napařil bych mu sto tisíc." „Vytáhnout z auta a jednu mu vrazit." I horší výpady se objevovaly na sociálních sítích na adresu řidiče, který zvolil zcela nesmyslnou trasu. „Nechápu, proč jel tudy, když byl otevřený i Albrechtický kopec," okomentoval starosta Hejnic Jaroslav Demčák, který na svém Facebooku přirovnal šoféra k rohatému zvířeti. Jak potvrdila mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková, řidič dostal pokutu dva tisíce.

Lidé se z práce dostali domů díky silničářům, kterým se podařilo zprůjezdnit aspoň jeden pruh. Ještě v poledne však podle ředitele Silnic LK Petra Šéna měly problém projet větší auta a technika. „Nevím, jak to jinak nazvat než hloupostí. Řidič absolutně nerespektoval dopravní značky. Bohužel je to fenomén dnešní doby, že největší problémy máme s řidiči ze zahraničí," poznamenal Šén.

Šén tak připomněl podobnou situaci, kdy v pátek boural polský kamion mezi Jablonným v Podještědí a Rynolticemi.

Že se včera jednalo o polského řidiče, potvrdil také starosta Hejnic. „Je to už klasika," dodal. Podobný názor má i starosta Oldřichova v Hájích Jaromír Tichý. Podle něj je i za normálního počasí nemožné, aby kamiony projely serpentiny mezi Oldřichovem a Raspenavou bez porušení silničních pravidel. „Vždy musí přejet plnou čáru," upozornil. Zabránit podobným situacím je ale podle starostů téměř nemožné. „Nemůžeme tam postavit hlídky, na to nemáme zdroje," upozornil Demčák.

A jak potvrdila Suchánková, ani policie nemůže být všude. „A to i přesto, že se policisté střídají od okamžiku, kdy začalo sněžit, na různých místech a dělá se maximum," dodala policejní mluvčí.

Kamion komplikoval průjezd mezi Raspenavou a Oldřichovem celé dopoledne. Nakonec se jej podařilo vytáhnout raspenavským dobrovolným hasičům. Podle slov velitele zdejší jednotky, Jaromíra Hanzla, trval zásah přes hodinu.

Silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska se dnes ve 22:00 otevře pro nákladní vozy nad 3,5 tuny. Silnice první třídy byla uzavřená od čtvrteční půlnoci kvůli sněžení. Srážky už ale ustávají a na silnici jsou po chemickém ošetření už jen zbytky rozbředlého sněhu. Řekl to Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK.

Šén doporučuje motoristům nadále velmi opatrnou jízdu v celém kraji, i na hlavních tazích leží rozbředlý sníh. Silnice nižších tříd hlavně v horách už lemují vysoké sněhové mantinely, které vozovky zužují a ztěžují výhled. "Bariéry jsou až dvoumetrové. Od úterý nasadíme sněhové frézy, abychom silnice rozšířili," uvedl Šén. Lokálně se podle něj mohou vyskytovat sněhové závěje. Do hor silničáři doporučují přibalit lopatu a sněhové řetězy.

Problémy jsou i ve městech. V Jablonci včera radnice vyhlásila kalamitní stav, stejný krok zvažuje i krajský Liberec. Jen za víkend připadlo i přes půl metru sněhu, několik centimetrů připadlo i dnes.