„Silnice se uzavře 29. března," potvrdila policejní mluvčí Ivana Baláková informaci z dopravního inspektorátu. Po nové silnici by se řidiči měli znovu rozjet až za dva roky, v květnu 2018. Nová silnice bude 
z velké části kopírovat současnou trasu, ve dvou úsecích bude údolí přemostěno, v posledním úseku před vjezdem do Lukášova se narovná. Počítá se také s vybudováním podchodu a protihlukových stěn. Denně totiž silnicí projede asi 10 000 vozidel.

Objížďky bude hlídat policie

Zatím musí využít objížďku přes Vratislavice, těžká nákladní doprava bude svedena přes Rychnov. Místní komunikace z Rýnovic přes Lukášov budou sloužit pouze místním a průjezd bude kontrolovat policie, aby nedošlo k přetěžování úzkých silniček. Také autobusy 141, které využívají lidé hlavně k přepravě do zaměstnání a do škol, pojedou namísto přes Rýnovice a Lukášov objížďkou přes Vratislavice. Jak už Deník uvedl, některé zastávky přitom nebudou obslouženy. Například do zastávky Východní na sídlišti Kunratická bude autobus zajíždět jen několikrát za den a pak sjede po kruhovém objezdu v Kunraticích do Vratislavic. Jinak tam zamíří přímo ze zastávky U lomu. Lidé by podle krajského úřadu měli více využívat vlakové nebo tramvajové dopravy.

EIA prý visí stále 
ve vzduchu

Poslední úsek přeložky silnice I/14, která má zajistit rychlejší spojení mezi oběma městy, přijde zhruba na 360 milionů korun, až 85 milionů by měla zaplatit Evropská unie. „To by ale mohlo České republice potažmo kraji přinést v budoucnu velké problémy," varuje poslanec Václav Horáček.
„Neříkám, že by se stavba mohla zastavit. Jen zdůrazňuji, že bych chtěl od ministra životního prostředí jasně slyšet, že výjimka (na zastaralou studii vlivu stavby na životní prostředí, tzv. EIA) je dojednána. Zatím ale nejsou informace, že by úředníci ministerstva v tomto smyslu něco konali," zdůraznil Horáček a to i přes opakované ujištění hejtmana Martina Půty, že stavba ohrožena nebude. „Doufejme, že nikdo nepodá stížnost. Zatím jen vím, že jinde nechtějí problémy riskovat a raději posunuli začátek stavby o rok, aby nechali vypracovat novou studii," tvrdí poslanec Václav Horáček. Česká vláda přitom zastavila vyjednávání o výjimkách s EU už zhruba před půl rokem.