Jezdit se po ní nemohlo od 30. října loňského roku. Znovu bude průjezdná od soboty. Ve čtvrtek o tom informoval vedoucí dispečer Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavel Pospíšil.

Původně se předpokládalo, že kvůli množství sněhu zůstane silnice pro dopravu uzavřena až do konce května, teplé počasí ale odtávání výrazně urychlilo.

Počasí přeje

„Na silnici sice ještě jsou na některých úsecích ledové zmrazky, ale ty by měly do páteční půlnoci roztát. Je však třeba tam důsledně dodržovat povolenou čtyřicítku," doplnil Pospíšil.

Silnice kolem Souše je jednou ze dvou přístupových cest do Frýdlantského výběžku, který je z velké části obklopen Polskem. V 18 obcích hospodářsky slabé oblasti žije zhruba 24 tisíc obyvatel, od zbytku Libereckého kraje oblast oddělují Jizerské hory a dopravní spojení je tam velmi špatné. V případě uzavření cesty musí lidé volit 30 kilometrů dlouhou objížďku přes Liberec. Starostové z Frýdlantska proto léta usilují o to, aby byla silnice přes Souš otevřená i v zimě. Pomohlo by to podle nich i rozvoji turistiky.