Na zhruba 200 metrů dlouhém úseku Albrechtického kopce se tvoří závěje, na místě jsou dva sypače a nedaří se jim udržet silnici ve stavu sjízdném pro kamiony, řekl vedoucí údržby komunikací libereckého závodu EUROVIA CS Petr Vach. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy vede po silnici 35 přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Silnice 13 z Mníšku na Frýdlant je frekventovanou komunikací do Polska. Právě na Albrechtickém kopci se ale často v zimě tvoří sněhové jazyky a k zablokování komunikace pak stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Už v noci tam dopravu komplikoval sníh.

"Silnici se ale dařilo udržet sjízdnou, sypač to zvládal, ani nežádal posilu," řekl Vach. Po střídání směn už se sypač na kopec nedostal, zůstal v koloně. Cestu zablokovaly uvízlé kamiony, kolem 08:00 se sice podařilo silnici zprůjezdnit, problémy tam ale pokračují, proto se rozhodli trasu pro nákladní dopravu zavřít.

Současně silničáři znovu uzavřeli pro kamiony silnici třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Uzavřená byla po celý leden.

"Silnice se nesolí a řidiči ji v případě uzavření třináctky používají jako objízdnou trasu, obáváme se, aby ji kamiony také nezablokovaly," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která za údržbu komunikací v Libereckém kraji zodpovídá. V případě, kdy je silnice 13 neprůjezdná, je to totiž jediná přístupová cesta do Frýdlantského výběžku pro záchranný systém a veřejnou dopravu.

V Libereckém kraji je dnes většinou oblačno až zataženo, nesněží. Teploty se pohybují od minus tří do minus devíti stupňů Celsia. Na Jizerce v Jizerských horách naměřili ráno minus 14,2 stupně. Hlavní tahy v kraji jsou většinou jen holé a po chemickém ošetření vlhké. "Nikde jinde problémy nejsou, jen na Albrechtickém kopci," řekl Šén. Pozor by si podle něj měli dát řidiči na silnicích nižších tříd, kde je zledovatělá vrstva ujetého sněhu, v níž se tvoří vyjeté koleje. Silnice hlavně v horských oblastech jsou navíc zúžené sněhovými mantinely, které ztěžují výhled.