„Zájemci o svezení musí bydlet v Liberci a musí jim být více než sedmdesát let, případně musí vlastnit průkaz ZTP," popisuje fungování nedávno zavedené služby ředitel Komunitního centra Kontakt Michael Dufek. Pak už stačí, aby se nejpozději den předem telefonicky objednali a ve smluvený čas počkali na příjezd řidiče.

Jedním ze dvou řidičů je Tereza Babíčková. Mladá žena vypadá za volantem velkého auta sebejistě, hustým odpoledním provozem projíždí ladně, což si pochvalují i cestující na zadním sedadle. Řízení seniorského taxíku vyměnila za práci v administrativě. „Nemůžu říct, že bych odcházela domů s čistou hlavou, práce mě ale baví," popisuje řidička, zatímco míří do ruprechtického denního stacionáře.

Po příjezdu odchází dovnitř a za chvíli už přivádí jednu z klientek. Otevírá dveře, vysouvá schůdek, pomáhá při nástupu a usedá za volant. „Tak jak jste se dneska ve stacionáři měla?" zahajuje konverzaci se seniorkou Hildou. Právě empatie je podle Babíčkové pro tuto práci jedna z nejdůležitějších vlastností.

Automobil, který řídí, komunitnímu centru poskytl zdarma lékárenský řetězec, provoz celé služby pak ze svého rozpočtu hradí město. „V letošním roce počítáme s celkovými náklady 530 000 korun," přibližuje Michael Dufek. Od cestujících přitom vyberou zhruba devadesát tisíc. Jízda v seniorském taxíku stojí vždy třicet korun, bez ohledu na vzdálenost. Vozidlo jezdí pouze v pracovní dny, čtyři hodiny dopoledne a čtyři odpoledne.

Poslední středeční cesta seniorského taxíku vede do chatové osady u veseckého rybníku. „Pojedeme mojí zkratkou, že?" ujišťuje se už při nástupu pravidelná zákaznice Jarmila, která se vrací ze své chalupy. Se službami, které využívá každý týden, je spokojená. „Vadí mi jen, že je taxík někdy dlouho dopředu obsazený," vysvětluje důchodkyně.

Ačkoli si senioři taxík většinou objednávají pro cesty do nemocnic, k lékařům nebo na úřad, ani odvoz z chaty není podle Michaela Dufka nijak výjimečný. „Snažíme se umožňovat i jízdy, které seniorům pomáhají se socializací," vysvětluje Dufek. Klienty proto vozí třeba do knihovny nebo na nákup.

Taxík Maxík zatím jezdí jen v ulicích Liberce a jihočeských Prachatic, zájem o něj už ale projevili zástupci dalších měst.