Zajímavý dokument objevil na internetu ředitel muzea Jiří Křížek a vydražil ho za 600 korun. „Člověk, který to prodával, ani nevěděl, co na té fotografii vlastně je,“ řekl ředitel.

Fotografie vznikla při prezentaci, kterou v Liberci před sto lety uspořádal slavný letecký konstruktér a rodák z Trutnova Igo Etrich. Za účasti 85.000 diváků představil svůj vynález letadlo zvané Holubice (Taube). Během zhruba čtyřicetiminutového letu tehdy pilot Heinrich Bier překonal rakouský výškový rekord 1400 metrů. Severočeské muzeum podle Křížka žádný dokument z první prezentace letadla v Liberci nemá.

„Poznal jsem typ toho letadla a na rubu je označeno, že to fotografoval liberecký fotograf, konzultoval jsem to se specialistou z Národního technického muzea a je na 99 procent jisté, že zachycuje první letadlo v Liberci,“ dodal Křížek.

Etrichovo letadlo nazvané podle originálního elegantního tvaru křídel, se brzy stalo leteckou legendou. Pro jeho úspěchy si jeho sériovou výrobu objednala rakouská armáda a v licenci se letadlo vyrábělo i v dalších zemích. Šlo o vůbec první sériovou výrobu v dějinách letectví. Vedle několika leteckých rekordů souvisí s Etrichovým letadlem i smutnější událost.

Na fotce je vlastně první bombardér

Krátce po liberecké produkci ho italský pilot Giulio Gavotti poprvé v dějinách využil k bombardování nepřítele - osmanské armády na předměstí Tripolisu.

Nový přírůstek libereckých depozitářů má rozměry pohlednice. Muzeum ho chce už v létě představit návštěvníkům při samostatné výstavě věnované zajímavým událostem a osobnostem z dějin letectví. Výstavu doplní pozůstatky Holubice z depozitářů technického muzea. Severočeské muzeum při té příležitosti představí veřejnosti i restaurovanou podvozkovou nohu letadla Aero C-103, které v roce 1948 havarovalo na Ještědu. Část letadla zachránili před dvěma lety archeologové před amatérskými hledači historických artefaktů.

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum.

Má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení přírodovědecké, historické a uměleckohistorické. Depozitáře muzea ukrývají více než půl milionu předmětů, mimo jiné i druhou největší sbírku orientálních koberců v zemi.