Dlouhotrvající suché počasí nyní trápí sadaře, rostou kvůli němu menší jablka a kvůli žloutnoucím pastvinám mají chovatelé skotu méně krmiva. Vydatné deště jsou podle meteorologů stále v nedohlednu a stejně tak i pokles teplot.

„Sucho se projevuje hlavně na živočišné výrobě. Po prvních sečích tráva nedorůstá, pastviny žloutnou a krmiva začíná být málo. Naopak zemědělcům vyhovuje, že obilí je suché. Právě jsou v polovině sklizně," řekl Jiří Teplý z okresní agrární komory. Chovatelům tak rostou náklady za krmení a napájení zvířat a situaci jim navíc komplikuje klesající výkupní cena mléka.

Sadaři musí počítat s nižší sklizní jablek, sucho má negativní vliv zejména na letní odrůdy jako je Julie.

„Plody nedorůstají požadované obchodní velikosti 70 milimetrů a značná část plodů je menších, než 65 milimetrů. Tato jablka jdou rovnou k průmyslovému zpracování. Očekáváme, že ze dvou a půl hektarů jarních odrůd sklidíme 36 tun jablek," uvedl Jiří Drobný z Agro Rubín. Výnos tak budou mít stejný jako loni, kdy sadaře místo sucha potrápily jarní mrazíky.

Období sucha

Na sucho doplácí tradičně i zahrádkáři. Od 24. července platí v Liberci zákaz zalévání vodou z řek a potoků a zahrádkáři tak mohou zalévat pitnou vodou, vodou ze studní anebo vodou ze zásob, pokud nějaké mají. „Zalévání vodou z řadu zahrádkáře něco stojí, navíc je voda příliš studená. Před zaléváním je potřeba ji nechat ohřát," vysvětlil Ivan Holý, hospodář zahrádkářů ze Sad míru v Liberci.

Mimo Liberec platí zákaz čerpání povrchových vod také například v Hodkovicích nad Mohelkou, Osečné a Českém Dubu. Za porušení zákazu hrozí pokuta až padesát tisíc korun.

JITKA BLEHOVÁ