„Je to vláda úředníků, nikoli odborníků. Původně člověk, bavíme se o panu prezidentovi, který chtěl být sjednotitelem a králem se stal malým zemanem ve smyslu středověké hierarchie na malém panství," reagoval pro Deník místopředseda Senátu a liberecký senátor Přemysl Sobotka (ODS). Zároveň s tím se připojil ke slovům Miroslavy Němcové, že prezident porodil mrtvé dítě.

„Jsem rozčarován. Nemyslím si, že by vláda jmenovaná prezidentem pro vůli parlamentních stran byl krok správným směrem," řekl Deníku náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanů).

Za zavirovaného prezidenta označil Miloše Zemana oblastní předseda ODS a frýdlantský zastupitel Jiří Stodůlka. „To je strašné! Popírá veškerá pravidla," reagoval pro Deník oblastní předseda ODS v Liberci Jiří Stodůlka. Jak dodal, prezident jmenoval vládu, která nemá 101 hlasů ve Sněmovně, zatímco odmítl vládu v čele s Miroslavou Němcovou, která měla podporu deklarovánu. „Proč jitří vášně, nechápu. Udělá z ČR šaška," doplnil Stodůlka s tím, že to není člověk na svém místě, který si udělal vládu ze svých kamarádů.

Rozhodnutím prezidenta nebyl nadšen ani liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který ještě před prezidentovým oznámení na tiskové konferenci k povodňové komisi novinářům řekl, že kvůli všem povodňovým oblastem věří v pokračování současné vlády. „Vláda takzvaných odborníků. Uvidíme čí zájmy bude hájit vláda takzvaných odborníku, a kterým směrem nás nasměřuje," reagoval Půta s tím, že je to vláda bez mandátu od voličů. „Prezident postupuje pravděpodobně v souladu s ústavou, nicméně mimo dosavadní ústavní zvyklosti," doplnil hejtman, který od začátku vládní krize preferuje předčasné volby. Právě ty podle libereckého europoslance za ČSSD Roberta Duška prezidentovo rozhodnutí patrně urychlí. „Na jedné straně jsem rád, že nepokračuje pravicová vláda ve složení, v jakém byla dosud v kabinetu Petra Nečase. Na druhé straně úřednickou vládu nevidím jako řešení, jen to urychlí získání potřebných 120 hlasů a rozpuštění Sněmovny," konstatoval Dušek.

Krok prezidenta naopak uvítala předsedkyně KSČM v Libereckém kraji Dana Lysáková, podle které Nečasova vláda nemohla dál pokračovat. „Domnívám se, že tato vláda otevře prostor pro předčasné volby," uzavřela Lysáková.