„Zima byla dlouhá, sníh pomalu odtával a vláhy byl tudíž dostatek. Houby z toho těžily, i když jejich nástup byl pomalý a spíše pozvolný," potvrzuje liberecký mykolog Zdeněk Pelda. Ten monitoruje růst hub v lesích na Liberecku denně, proto má dokonalý přehled o tom, které druhy už rostou. A s radostí dokládá, že nadešel čas oblíbených májovek, bílých hub, z nichž hospodyně vaří skvělé bílé polévky a omáčky. Gurmáni by tedy návštěvu lesa neměli odkládat.

Také předseda Mykologického klubu v Liberci Josef Sedláček má v lese políčeno na májovky. Zatím to jsou podle jeho slov nejslibněji vypadající houby v lese.

„Z toho, co jsem letos našel, jsou májovky nejlepší. A dobře se tyto bílé houby sbírají, v lesích je totiž spousta popadaných větví, takže jdou jinak špatně hledat," podotkl Sedláček.

Teploty nad 20 stupňů Celsia znamenají pro houbaře jasný signál: v lese startuje letní období. Pro něj jsou symbolické velké hřibovité houby, včetně takzvaných praváků, nejoblíbenějších a nejlepších hub mezi celou houbařskou veřejností. I ty už se sporadicky v lese objevují.

„Každým dnem očekávám hřiby kováře a křemenáče. Hřiba dubového už jsem sebral, ale zatím je to spíš o štěstí," dokládá Zdeněk Pelda.

Toto štěstí měl například houbař Miroslav Vávra z Nové Vsi u Chrastavy. Ten si z lesa 20. května odnesl hned několik hřibů kovářů a hřibů dubových. Pochlubil se s nimi i Deníku.

„Les je ještě syrový, chce to hledat na okrajích při cestě, kam zasvitne sluníčko. Tam jsem je našel i já," radí ostatním zkušený houbař. Také Josef Sedláček už na hřiby dubové v lese narazil. „Byly ale suché a celé svraštělé," posteskl si. Květen je rovněž měsícem, kdy se do lesa vyplatí zajít si pro nějakou houbovou specialitu. Málokdo vám třeba vyfoukne sírovce, žlutou parazitickou houbu dosahujících někdy až gigantických rozměrů. Laikům připomíná choroše, zatímco mykologové ji vyvažují zlatem.

„Ze sírovce se dělají báječné obalované řízky," konstatuje Sedláček a Pelda dodává: „Koukejte po stromech. Houba roste u starých pařezů nebo na kmenech, nedá se s ničím jiným zaměnit!"