"Je třeba si uvědomit, jaké jsou podmínky a na letních pneumatikách zvážit výjezd do poloh nad 600 metrů," uvedl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil.

Silnice jsou zatím stále převážně mokré, bez sněhu. Podle dispečera zimní údržby na Jablonecku zejména ráno pomáhalo, že vozovky jsou z předchozích dnů rozehřáté a sníh na nich taje. Z hlavních tahů se sníh vyskytuje jen na silnici I. třídy mezi Tanvaldem a Harrachovem, opatrní by měli být i motoristé při jízdě přes Albrechtický kopec mezi Libercem a Frýdlantem.

Nadále uzavřená zůstane silnice kolem přehrady Souš v Jizerských horách, jež je jednou ze dvou přístupových cest na Frýdlantsko. Cesta se uzavírá pravidelně s prvním sněhem a dnes se tam měla uskutečnit kontrola, zda je po zimě možné silnici znovu zprůjezdnit. "Od kontroly jsme upustili, s ohledem na sněžení by to nemělo smysl," poznamenal Pospíšil.

V polohách nad 600 metrů bude sněžit nebo budou přeháňky smíšené i přes den. Nejvyšší denní teploty budou mezi třemi až šesti stupni Celsia, na horách bude od minus jednoho do plus dvou stupňů.

Ochlazení mírně pomohlo lyžařskému středisku Harrachov v Krkonoších, jež je jako poslední v kraji v provozu. Lyžuje se tam na červené sjezdovce u mamutích můstků. "Sjezdovku už ale neupravujeme, na to je sněhu stále málo," řekl ředitel areálu Vlastislav Fejkl. Na sjezdovce je asi 15 centimetrů sněhu. Podle meteorologů by do úterního večera mohlo ojediněle v Krkonoších připadnout až půl metru sněhu.