„Vyhrál zdravý rozum a jsem za to moc rád. Do spodního centra Liberce se zase vrátí život, což je zásluha všech, kterým nebyla situace lhostejná," okomentoval rozhodnutí vedení Liberce podnikatel Jan Kristián, jež má nemalou zásluhu na tom, že se Revoluční ulice definitivně otevře motoristům i cyklistům. Právě on, pověřený ostatními živnostníky, s radnicí rok a půl jednal a snažil se radní přesvědčit o tom, že pochybili, když z Revoluční ulice udělali pěší zónu.

Revoluční ulicí budou moci v nejbližších dnech opět jezdit auta s tím, že zde vznikne také pruh pro cyklisty v protisměru, podobně jako v ulici Barvířská.
„Vedení města sbíralo připomínky několika skupin obyvatel. Z nich nejdůrazněji po zprůjezdnění Revoluční ulice volali místní obchodníci, kteří rovněž žádali město, aby zde byla zachována parkovací místa. Cyklisté trvali na obousměrném průjezdu ulice, kterou by se mohli ze Soukenného náměstí bezpečně dopravit do Rumunské ulice," řekla mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

„Po zvážení všech okolností jsme došli k určitému kompromisu. Vycházíme vstříc jak obchodníkům, tak i cyklistům. Doufám, že jsme tak uspokojili všechny. Záleží teď na orgánech státní správy, které do toho také mají co mluvit, a které musí vyslovit souhlas s navrženým řešením. Děkuji všem radním za ochotu najít nějaký kompromis," zdůraznila primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD).

„Potěšila mne vstřícnost paní primátorky a ostatních radních k problémům cyklistů v Liberci. Rada vyšla vstříc požadavkům na obousměrnou průjezdnost Revoluční ulice pro cyklisty, což je stejně komfortní, jako původně realizované řešení s dopravním režimem pěší zóny," sdělil Jiří Rutkovský, náměstek primátorky pro sport a cestovní ruch.

Rekapitulace

Před dvěma lety se radnice rozhodla Revoluční ulici uzavřít s tím, že zde vznikne promenáda plná kavárniček a zeleně. Nestalo se tak. Pěší zóna, pochvalovaná snad jen cyklisty, pouze rozvířila emoce hlavně mezi obchodníky, kteří si stěžovali na pokles tržeb. Někteří se dokonce přemístili jinam.
Letos v květnu a červnu nechali radní Revoluční znovu průjezdnou. Prý, aby zjistili, zda se tím uleví okolním frekventovaným komunikacím. Na začátku července znovu najeli na režim pěší zóny s tím, že se musí situace vyhodnotit, výsledky měly být až v září. Veřejnost komentovala opětovné otevírání a zavírání Revoluční slovy: „Ať žije Kocourkov!" Rada města proto rozhodla v dvouměsíčním předstihu, čímž snad zamezila dalšímu šíření špatné nálady.