VYBRAT REGION
Zavřít mapu

REPORTÁŽ: Svatý Martin. Tradice nebo marketingový tah?

Liberecko, Pláně pod Ještědem - 11. 11. přesně v 11 hodin, 11 minut a 11 vteřin. To je čas, kdy první nedočkavci ochutnali to nejlepší letošní mladé víno, se značkou „Svatomartinské".

12.11.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

Tradice - Svatý MartinFoto: Deník/Vít Černý

Neděle dopoledne, pár minut před jedenáctou. Před vinotékou Chateau Lednice v libereckém OC Forum už se houfují první nedočkavci.

„Je to pěkná tradice, kterou jsme si rozhodně nechtěli nechat ujít, říká mi Jitka Novotná, narychlo jmenovaná „mluvčí" dvou párů z Vratislavic.

Martin potvrdil dobrý ročník

„Letos bude martinské víno lepší než loni. Je sladší, slibuje dobrý ročník, říká znalecky a pánové souhlasně přikyvují. Pokládají se za milovníky vína. „Letos jsme chtěli jet do Maroka a nakonec jsme skončili ve Valticích," odpovídají se smíchem na otázku, zda jsou příznivci domácích, moravských vín, nebo značek zahraniční produkce. „U bílých vedou jednoznačně moravská," dodávají, když zacinkají sklínky k prvnímu přípitku.

„Letošní je opravdu vynikající ročník," potvrzuje vedoucí vinotéky Eva Malá. Ve vínech se skutečně vyzná a na to svatomartinské se obzvlášť těšila. „Přichází sem hodně našich zákazníků, je to vždycky velmi milé setkání," usmívá se a po slavnostním přípitku odpovídá zájemcům na otázky, které víno by k čemu doporučila.

K huse Müller, k žehličce Pálava

„K huse určitě Müller Thurgau, to je vynikající. Ale chybu nemá ani Muškát, Modrý Portugal," vysvětluje. „Prosím vás, které víno má tu chuť povidel?" ptá se jedna z přítomných dam a dodává, že svatomartinskou husu naplnila jablky a hruškami. „Asi myslíte Svatovavřinecké, tam je v pozadí chuť sušeného ovoce," přitakává Eva Malá. A hned ochotně odpovídá, co je jejím favoritem. „K huse určitě „Müllerka", ke kachně červené, vynikající je Modrý Portugal nebo novinka Cabernet Moravia a k žehlení mám nejraději Pálavu. Ta je letos excelentní."

„Letošní mladá vína jsou vynikající," zazní zkušeně od Josefa Knajbla. Na ochutnávku dorazil se svou ženou a dcerou v rámci tradice. Ale jen na skok. Doma už na ně čeká martinská husa. „Už jen dopeču kůrku," říká paní Milena. K pečínce přizná pivo, ale k příjemné odpolední pohodě si odnášejí Svatomartinské bílé. To je podle nich z letošní tří nabízených bílého, růžového a červeného nejlepší.

Tradice - Svatý Martin

Značka „Svatomartinské" byla registrována v roce 1995 a uděluje ji Vinařský fond, který spolu s Národním vinařským centrem organizuje propagaci vín pod jednotným logem. Čeští a moravští vinaři tak navrátili svatomartinským vínem dávnou tradici. Z obchodního pohledu ale zareagovali na francouzskou obdobu martinského vína beaujalois. „Náš Martin má před Francouzi týden předstih," glosuje Jitka Novotná a i její skupinka se vydává za pečenou husou.

Za tradiční podzimní pochoutkou se už od pátku vypravily desítky lidí také na Pláně pod Ještědem. Šéfkuchař Miroslav Christ tu se svými pomocníky Kamilou Koubkovou, Libuší Humpalovou a Romanem Krňanským připravili na šest stovek porcí.

„Kromě klasiky jsme nachystali i některé speciality. Nepečeme ale celé husy. Jen stehna. To si totiž dává každý, a tak nechceme, aby se někdo cítil ošizený," říká šéf, zatímco zvědavě nakukujeme pod pokličky: husí stehno na hříbkách, v šouletu staročeské specialitě z krup a hrachu. To si nakonec objednávám a nelituji. Kolega se přiklání ke klasice. Na talíři mu kromě vypečeného stehna vonícího kmínem přistává houskový, bramborový a špekový knedlík a červené zelí.

Huso-kachní hody samozřejmě nabízely i kachní stehno na víně nebo na medu. Začínám litovat, že žaludek není větší a šoulet zasytí…

"To musíte přijít zítra. Proto jsou husí hody tři dny. Návštěvníci přijdou v sobotu na klasiku, podívají se do jídelního lístku a už si rezervují stůl na druhý den, aby mohli ochutnat další specialitky," dodává majitel chytrého nápadu i chaty Pavel Kabátek.

A pokud jste nestihli husí hody, můžete se na Pláně vypravit na ty zvěřinové. Začínají 7. prosince.

Určitě se vám tu zalíbí. Stejně jako herci Michalu Pavláskovi, který právě na Ještědu a v chatě na Pláních točil svého Zadara.

Co je Svatomartinské víno?

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete přiťuknout na

sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Svatomartinská vína mají nižší obsah alkoholu, okolo 12 procent. Mladá vína se na rozdíl od Svatomartinského mohou ochutnávat už dřív, po stočení do lahví. Vypít se má nejpozději do jara.

Autor: Jana Švecová

12.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Teploměry šplhaly rekordně vysoko. Dokonce i v Harrachově

Čtyři veteráni. Zleva: Kohout, Schüler, Šindelář a Vágner.

Judističtí veteráni vyrazili do Budapešti

Záchranářský vrtulník z Liberce má za rok přes 500 zásahů

Liberec - Letecká záchranná služba v Liberci působí 26 let, za tu dobu vrtulník vzlétl k více než 13.000 případům. "V posledních letech mají záchranářské helikoptéry v kraji ročně mezi 500 až 650 zásahy, převažují akutní," řekl vedoucí letecký záchranář v Liberci Miloš Odstrčil.

Sklo je materiál, který nese hodně symboliky, říkají litevští skláři

Liberec - /GALERIE, ROZHOVOR/ Severočeské muzeum přichází s výstavou skla vynikajících litevských sklářů. Rozhovor s umělci a kurátorem se přímo nabízel.

Lezcům nebude zima. Mají speciální obleky

Liberecký kraj – Jako jediní v Libereckém kraji mají nyní českolipští profesionální hasiči speciální obleky pro lezecké zásahy. Vybavení, které nakoupili díky sponzorským darům od českolipských firem, je určené do ztížených klimatických podmínek, deště, silného větru a mrazu.

NÁZORY: Panenka

Liberecký deník přináší zajímavé názory lidí, kteří jsou ochotni se podělit o své myšlenky, zážitky a zkušenosti. Každý si najde to své. Ať už se jedná o Deník nastávající prvorodičky, Nahlas Petra Vondřicha nebo Sloupek Ireny Eliášové.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies