Remek zdůraznil, že fandí americkému projektu Curiosity, jehož cílem je pátrání po stopách života na rudé planetě.

„Z mého pohledu je to velký úspěch, kterému přirozeně fandím. Kosmonautika je mé celoživotní téma. Způsob, jakým vozítko přistálo na Marsu je zcela unikátní," nešetřil chválou Remek. Americké vozítko Curiosity zatím na Marsu zjišťuje chemické složení zdejších hornin.

V roce 1978, kdy se Vladimír Remek v lodi Sojuz 28 podíval do vesmíru, bylo téma dobytí Marsu také aktuální. „Paradoxně tenkrát se o přistání lidí na Marsu hovořilo více než dnes, ale to bylo z důvodu určité euforie, která dnes už není. Vlády už nevynakládají tolik peněz chtějí jejich návratnost. Motorem byla tehdy i prestiž, která hnala vědce kupředu," vyjádřil rozdíl v motivaci astronautů Remek.

Zároveň vyjádřil přání, že pokusy o zmapování planety Mars dopadnou pro lidstvo příznivě a že budou jen počátkem větší kolonizace vesmíru.

Vladimír Remek v bodech.

„Země je kolébkou lidstva, ale žádný jedinec nezůstává v kolébce věčně. Co když se stane Země nehostinnou pro život? Pak by lety do vesmíru měly smysl," doplnil Remek.

Připomeňme, že Remek by mohl být kandidátem KSČM na příštího prezidenta. Jejich barvy hájí v Evropském parlamentu a doposud tyto spekulace nikdy nevyvrátil. KSČM zatím jako jediná svého kandidáta nepředstavila.