Poslanci posvětili zákon, který vzešel z iniciativy Rekonstrukce státu (RS). Nyní je na senátorech, aby schválili změnu Ústavy ČR a zákona, tedy větší pravomoci pro Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

„Chceme prosadit, aby NKÚ mohl prověřovat zejména hospodaření velkých firem, kde má stát, kraj nebo obec majoritní podíl, jako jsou například ČEZ, dopravní podniky Prahy nebo Brna, Čepro a další, ale také hospodaření obcí a krajů. Máme za to, že hospodaření v těchto firmách není vždy úplně v pořádku a kvůli tomu unikají státu nemalé finance," řekl Deníku koordinátor RS pro Liberecký kraj Pavel Felgr.

Kdo je RS?Rekonstrukce státu chce ve vládě prosadit celkem devět zákonů, jež mají co nejvíce zabránit korupci a klientelismu. RS tvoří dvacítka nevládních organizací, které se zabývají otázkami dobrého vládnutí, transparentnosti a odpovědnosti veřejné správy. Jedná se všemi politickými stranami.

Ještě před předčasnými parlamentními volbami projekt RS uvítala většina současných poslanců s tím, že prosazované zákony ve sněmovně maximálně podpoří. Jako první dostali na stůl právě zákon o NKÚ. Předkladatelem byl poslanec Stanislav Polčák (TOP 09).

„Z TOP 09 hlasovali kromě Václava Horáčka všichni pro rozšíření pravomocí NKÚ. Horáček tak porušil to, k čemu se svým podpisem před volbami zavázal," konstatoval Pavel Felgr.

Bývalý železnobrodský starosta Václav Horáček předložil hned několik argumentů, jimiž ospravedlňuje svůj krok.

„Krátce před hlasováním o změně Ústavy ČR, která se dotýkala právě kompetencí a činností NKÚ, jsem před sněmovnou potkal jednu z představitelek RS, se kterou jsem velmi otevřeně hovořil o svém postoji i o výhradách, které například k této změně mám. Bohužel jsem byl nemile překvapen tím, že tato slečna návrh ani neznala a nebyla schopna se mnou o tom diskutovat," tvrdí Horáček.

Poslanec Horáček podle svých slov patří mezi ty, kteří dlouhé roky volají po jednoznačné kontrole, kontrole hloubkové a efektivní, která ale zároveň nezatěžuje zbytečnou administrativou. Nezpůsobuje zmatky, kdy jedna kontrola řekne, že vše je v pořádku, aby vzápětí jiná, ale vlastně tatáž kontrola rozhodla, že je vše špatně.

„Již ve výboru pro veřejnou správu jsem deklaroval, že nebudu hlasovat pro návrh, pokud nebudou dány jasné systémy kontrol obcí. Není to tak, že se stavím proti NKÚ jako kontrolnímu subjektu obcí či měst. Zajímá mne ale, kdo nakonec bude tou nejvyšší instancí, která rozhodne o tom, která kontrola byla ta správná," dodal Horáček.

Postoj senátorů

Senátoři v tuto chvíli nemají jasno, jak o novele zákona o NKÚ rozhodnou. „Teprve si to musíme prostudovat. Osobně ale považuji rozšíření pravomocí za špatnou věc. Už máme tolik kontrol, že si s nimi jejich příjemci v konečném důsledku nevědí rady," uvedl pro Deník místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Deník zajímaly i postoje jeho kolegů za LK. „Nejsem rozhodnutý, jak se k tomu postavím, ale spíš budu proti. Kontrol máme dost," řekl českolipský senátor Karel Kapoun (ČSSD).

Jaká opatření jsou potřeba podle Rekonstrukce státu přijmout?

Novela Ústavy a zákona o NKÚ by měla rozšířit kontrolní pravomoci NKÚ na:

hospodaření s majetkem územních samosprávných celků a s příjmy a výdaji jejich rozpočtů, a to z hlediska souladu se zákony,

- hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má Česká republika nebo územní samosprávný celek alespoň 50% majetkovou účast,

- hospodaření s majetkem dalších právnických osob veřejnoprávní povahy jako jsou zdravotní pojišťovny, veřejné výzkumné instituce, dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace územních samosprávných celků, Regionální rady regionů soudržnosti, Česká televize, Český rozhlas, Česká tisková kancelář, veřejné vysoké školy a Česká národní banka.

zdroj: www.rekonstrukcestatu.cz