„Myslivci v jeho chování postrádají jakoukoliv racionalitu, protože na uloveném srnci je v tomto období hodnotné jen maso, přitom si pytlák s sebou odnesl pouze hlavu srnce a tělo tu ponechal,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Ivana Baláková.

NEBYLO TO POPRVÉ

Není to poprvé, co na Českolipsku policie řeší podobný případ. „Před rokem našli místní myslivci ve stejné obci dvě upytlačené srny také bez hlavy. Jedna z nich byla dokonce březí a nosila v sobě dvě mláďata,“ poznamenala krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Pachatele se tehdy chytit nepodařilo.
Jak se myslivci shodují dopadnout a usvědčit pytláka je velmi těžké. „Pokud jej totiž nechytíte přímo při činu, tak vám klidně řekne, že zvěř právě našel, že ji nahlásil a že ji veze například myslivcům v místě apod. Navíc musíte mít svědka, jinak vše vyšumí,“ vysvětlila jednatelka Okresního mysliveckého spolku z Liberce Věra Bouzková.


Její slova dokládají i policejní statistiky. „Za loňský rok policie eviduje osm případů. Z toho pouze jeden byl objasněn,“ dodala krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

KRVAVÉ STOPY

Turisté se však nemusí obávat každých krvavých stop nebo vnitřností, které nedávno vyděsily návštěvníky lesa v Oldřichově. Jak se ukázalo, šlo o pozůstatky standardního lovu, kdy se vyvržené zbytky nechávají pro zvěř.

UTAJENÁ SÍŤ

Pytláci se nezaměřují pouze na zvěř vysokou a černou, ale problémy s nimi mají například majitelé chovných rybníků. Loni v říjnu vylovili potápěči na Kristýně v Hrádku nad Nisou síť, kterou zde nastražili pytláci. Škoda se ani nedala vyčíslit, protože nebylo možné spočítat, kolik ryb v síti, jež pod hladinou číhala řadu měsíců, nakonec uvízlo. Řada z nich už totiž byla v rozkladu. Rok předtím někdo zase vypustil rybník ve Václavicích a odnesl si kapry a líny za padesát tisíc.