„Nás ale taky netěší tady sedět do noci. ODS nás tlačí silou, abychom skončili do 22.00 hodin. Pak ale my vytáhneme nějaké nové obstrukce,“ protestoval Jan Korytář za Změnu pro Liberec.

K tomu ještě doplnil, že vina není na straně jeho sdružení. „Mohou za to návrhy koalice. Nejsou dobře připraveny,“ zdůraznil Korytář.

Načež se mezi zastupiteli rozhořela dlouhá diskuse o tom, zda je vůbec předložený návrh hlasovatelný.

„Pokud si odsouhlasíme, že budeme muset každé zastupitelstvo ukončit do 22.00 hodin, i když nestihneme probrat všechny body, pak svolám další jednání třeba na druhý den v 8.00 hodin ráno,“ upozornila primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Tato varianta se ovšem většině politiků, kteří musejí být druhý den ráno v práci, přirozeně nezamlouvala.

Mnohé z nich vyděsila také možnost, že by se nakonec místo jednoho konala měsíčně třeba i tři zastupitelstva.

„Zastupitelstva trvají dlouho i proto, že zastupitelé přecházejí k osobním atakům. Místo věcné debaty jdeme po záležitostech osobních. Vina je ale na obou stranách,“ připomněl David Václavík (Liberec občanům).

Jiří Kittner za ODS upozornil, že právě probíhající planá diskuse je názornou ukázkou toho, proč jeho klub s návrhem přišel. „Ať si odhlasujeme cokoliv, pro mne zastupitelstvo ve 22.00 hodin skončí,“ zdůraznil Jiří Kittner. Většina zastupitelů ODS se skutečně v deset večer zvedla a sál opustila.