Víc než polovina obyvatel České republiky dýchá vzduch znečištěný nad povolené limity. Na vině jsou hlavně automobily a staré kotle první a druhé emisní třídy.

„Jen v obcích s překročenými limity znečištění ovzduší je takových kotlů víc než pět tisíc," zdůrazňuje mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková. Majitelé do nich smí přikládat dřevo a uhlí jen do září 2022, pak si musí koupit ekologičtější model. Pomoct jim v tom mají kotlíkové dotace. Letos si z nich lidé v kraji rozdělí 135 milionů korun. Podávat žádosti mohou už od pondělí 25. ledna.

Proplatí i zpětně

Starý zdroj mohou majitelé rodinných domů vyměnit za moderní nízkoemisní kotel na biomasu, plyn, uhlí či za tepelné čerpadlo. „Výše dotace závisí na typu nového zařízení, maximálně může být až do výše 127 500 korun," upřesňuje radní pro rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský.

Během roku a půl chce Liberecký kraj přispět minimálně na 940 kotlů. Dotace rozděluje vůbec poprvé. I proto je o ně mezi lidmi obrovský zájem. Kdo však letos neuspěje, bude se moci zapojit do dalších dvou kol, které proběhnou do roku 2020. „O dotaci tak ještě bude šance žádat," uklidňuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Nárok na dotaci mají i ti, kteří nový kotel koupili už v létě. Pokud budou mít účtenku s datem od 15. července 2015, kdy ministerstvo životního prostředí program vyhlásilo, a splní všechny další podmínky, kraj jim dotaci vyplatí i zpětně.

Lidé z obcí se zhoršenou kvalitou ovzduší mají nárok na 5procentní navýšení dotace. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. Podrobné informace jsou k dispozici na webu Libereckého kraje v sekci Odboru regionálního rozvoje a evropských projektů.

Kdy dorazit na Krajský úřad v Liberci?

S ohledem na veliký zájem o kotlíkové dotace bude první den podání žádostí v mimořádném režimu. Vzhledem k velkému počtu žadatelů bude budova krajského úřadu otevřena už od šesti hodin ráno, podatelna se pro zájemce otevře o hodinu později.

Žadatelům budou před podatelnou a ve 14. patře úřadu 
k dispozici zaměstnanci odboru regionálního rozvoje 
a evropských projektů, kteří mají administraci kotlíkových dotací na starosti. „Každá žádost musí být podána 
v zalepené a řádně označené obálce. Pokud ji někdo zapomene, nebude to problém, protože obálky budou pro občany taktéž připraveny. U vchodu do budovy úřadu umístíme informativní banner s veškerými instrukcemi," informuje radní Vít Příkaský. I přestože se nepředpokládají dlouhé čekací lhůty, ve vestibulu úřadu budou k dispozici židle, aby se zejména starší žadatelé mohli před otevřením podatelny posadit.

Tři miliardy

Ministerstvo životního prostředí si od kotlíkových dotací slibuje výrazné zlepšení ovzduší. Od EU na ně dostalo tři miliardy, které podělilo mezi všech čtrnáct krajů. Znečištěný vzduch totiž vdechuje polovina obyvatel Česka.

„Téměř devadesát procent celkových emisí rakovinotvorného benzopyrenu, který vzniká při nedokonalém spalování, a téměř čtyřicet procent emisí prachových částic PM10 pochází z vytápění domácností," upřesňuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Proto jsou na trh uváděny už jen kotle 3. emisní třídy a vyšší, od roku 2018 to budou jen kotle 4. třídy a vyšší. „Po roce 2020 emisní třídy nahradí úplně nový ekologický standard," dodává Brabec. Pokud lidé nevyužijí dotace, budou si pak muset nový kotel zaplatit ze svého. Od podzimu 2022 je totiž zákaz používat kotle 1. a 2. emisní třídy.

Kontroly topičů

Novým bičem na lidi, kteří starý kotel do roku 2022 nevymění nebo si doma neváhají zatopit třeba plastovými lahvemi, má být prosincová novela zákona o ochraně ovzduší. Ta umožní kontrolu kotle v domácnostech, kde bude existovat podezření na porušení zákona.

Úředník ale do domu nemůže vtrhnout jen tak. Nejdřív majitel dostane písemné upozornění, podruhé už na kotel přijde kontrola. Ten, kdo ji domů nepustí, může dostat pokutu až ve výši 50 tisíc korun.

Staré kotle - infografika.

Přikládat umí i mobil

Odborník a technický specialista Jaroslav Morský radí využít kotlíkové dotace a investovat do strojů s automatickým přikládáním. V příštích desetiletích podle něj zcela nahradí většinu kotlů, do kterých je nutné dávat palivo ručně.

Které kotle doporučujete koupit?
Kdo je zvyklý na pevná paliva, tomu doporučuji automatické kotle. Dokazují, že i pevná paliva lze spalovat ekologicky. Na trhu jsou už automatické kotle splňující pátou, tedy nejvyšší emisní třídu.

Jak takový kotel funguje?
Řídicí jednotka přesně dávkuje potřebné množství paliva a komora kotle je konstantně udržovaná v optimální provozní teplotě. Vysoká účinnost znamená nižší náklady na palivo při zachování stejného tepelného komfortu. I díky tomu se investice do kotle vrátí za pár let.

Lidé tedy nemusí přikládat?
Automatický kotel vydrží topit bez zásahu uživatele i několik dní.

Zaznamenali jste zvýšený zájem o automatické kotle?
Ano, pro lidi je hlavní pohodlná obsluha topného systému, úsporný provoz a také ekologie.

Mají takové kotle i jinou výhodu než automatické přikládání?
Některé modely může majitel ovládat pomocí webového rozhraní nebo mobilního telefonu.