„Přistoupili jsme k tomu poté, co jsme uvnitř objevili nečistoty na podlaze, v regálech či zařízeních. Prostory provozovny se využívaly nejen pro skladování předmětů, které mohou ovlivnit kvalitu nebo bezpečnost potravin, ale také pro činnosti nesouvisejícími s potravinářským průmyslem," informoval o důvodech zavření prodejny mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Inspektoři se mimo jiné setkali i se špatně skladovanými potravinami, které následně prodejce nabízel zákazníkům. V celku kuriózním prohřeškem ale byla skutečnost, že majitel v prodejně, přesněji v jejím skladu, zároveň bydlel. Svědčí o tom i fotografie, které inspekce novinářům poskytla. Je na ni zobrazena malá místnost, sklad prodejny, ve které se nachází postel s polštářem a dekou. Obklopují ji balíky mouky, několik desetikilogramových balení s cukrem či různé bedýnky od pečiva. Na jedné z krabic postavených u postele leží připojený notebook.

Inspektoři v akci

Důkladné kontroly ze strany inspekce jsou velmi intenzivní. Probíhají na základě systému posouzení rizika u jednotlivých prodejen z databáze. Jedna kontrola ale nestačí. „Jestliže měla některá provozovna problém, je velmi pravděpodobné, že kontrolu zopakujeme," dodal. Provozovatelé ale netuší, kdy. Inspektoři se totiž předem nehlásí.

„Jakmile zjistíme závažný problém, zahájíme správní řízení o uložení sankce, uložíme zákaz užívání prostor a nařídíme opatření, která nevyhovující stav odstraní," popsal Kopřiva postup, který následuje po zjištění porušení hygienických předpisů.

„K opětovnému otevření uzavřené prodejny dochází až tehdy, pokud provozovatel splní udělené opatření. Až bude mít pocit, že tak učinil, kontaktuje nás, my do prodejny vyšleme novou kontrolu a jestliže žádné pochybení nenajdeme, může obchod znovu otevřít. Pokud ano, zákaz užívání prostor potrvá," vysvětlil Deníku.
Zatímco v minulosti Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela v České republice do dvaceti prodejen ročně, letos jich je přes sto. „Od ledna máme novou kompetenci, na základě které kontrolujeme i provozovny společného stravování, tedy restaurace či bary," upřesnil.

Do loňského roku se inspekce zabývala jen prodejnami potravin, velkosklady, výrobou a dopravou potravin. Od ledna tak nově kontroluje zařízení, na která se do loňska zaměřovala jen hygienická stanice.