Silničáři měli od půlnoci veškerou techniku v terénu. Šlo o zatím nejintenzivnější sněžení této zimy. Od rána bylo možné vidět lidi s hrably a lopatami, jak odhazují sníh z chodníků.

Přesto silničáři žádné větší problémy nehlásili. Až na výjimky řidiči zpomalili, a tak nedošlo ani k mnoha nehodám. Ve stoupáních se nedařilo jen kamionům.

Přívaly nového sněhu potrápily v pondělí a úterý řidiče, silničáře i chodce. Od pondělního odpoledne do úterního rána napadlo v kraji místy přes patnáct centimetrů mokrého těžkého sněhu.

Podle silničářů žádné větší problémy nenastaly, Deník přesto pár nehod a zavátých silnic objevil. Ve čtvrtek navečer chvíli částečně blokoval silnici z Chrastavy na Liberec kamion, který nemohl zdolat zasněžené stoupání nad Chrastavou. Silnice byla pod souvislou vrstvou sněhu už od Jítravy. Jinak ale řidiči sundali nohu z plynu a jeli opatrněji než normálně. Tedy až na výjimky, které riskují za jakéhokoliv počasí. „Jel jsem odpoledne z Ústí, někteří řidiči asi opravdu nemají mozek. Nejhorší je, že mohou ublížit lidem, kteří jedou opatrně,“ řekl například Josef Maršál z Liberce.

Horší to bylo v úterý ráno. Silničáři celou noc odklízeli sníh ze silnic, přesto například v Jablonci zapadl kamion. Došlo k tomu v ulici Československé armády.

Kvůli tomu byla téměř nesjízdná cesta z Jablonce přes Rýnovice do Liberce. „Silničáři se jej snažili od rána vyprostit, v místě se tvořily kolony. Rumunský řidič zřejmě podmínky podcenil a zapadl. Běžně uvízlá auta nevyprošťujeme, jde ale o velmi vytíženou silnici a my potřebujeme průjezd co nejdříve uvolnit,“ informoval náměstek ředitele společnosti Silnice LK Petr Šén. Jen jedním pruhem šla projet silnice z Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou.

Odpoledne ale už byla situace lepší. „I na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu, a tak mohou klouzat. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních,“ dodal Šén.

Sněžení během dne sláblo a objevovaly se jen přeháňky. V celém kraji se v úterý ráno oteplilo. Sníh je většinou těžký a mokrý, což snižuje riziko tvorby sněhových jazyků a závějí. Těžký sníh však může lámat či vyvracet stromy. „Nic takového ale zatím hlášeno není,“ ujistil Pavel Pospíšil, hlavní dispečer společnosti Silnice LK, která krajské komunikace spravuje. Všechny silnice byly během dne podle něj průjezdné a s opatrností sjízdné.