„Zaráží mne současná nesmyslná aktivita vyvolávající aféru o odstraňování cedulí hlásajících, že právě ve Vratislavicích nad Nisou je rodiště Ferdinanda Porsche. Musím konstatovat, že mi to silně připomíná minulou komunistickou dobu, kdy se vždy se změnou vedoucí garnitury bouraly staré pomníky a následně stavěly nové, jen pro vlastní zviditelnění," tvrdí Milan Bumba, Prezident Porsche Classic Clubu Česká republika.

Podle Bumby byl Porsche hlavně geniální automobilový konstruktér a ne aktivní nacista. „Za jeho činnost uznává Porscheho celý svět. Bohužel žil zrovna v době moci Adolfa Hitlera. Pokud chtěl tehdy Porsche prosadit své konstrukční plány, nemohl se režimu, ve kterém žil, vzepřít. To by určitě i on skončil v koncentráku. Že za své geniální konstrukce obdržel různá vyznamenání a řády tehdejšího režimu je nasnadě. Každý režim velebí své úspěšné osobnosti. Jen si vzpomeňte, kteří známí lidé v letech 1948 1989 u nás obdrželi tituly „Národní umělec," obhajuje konstruktéra Milan Bumba.

Vedení vratislavické radnice prý rozhodně nechce popírat konstruktérovy zásluhy, ale… „Postoj pana Bumby schvalují ještě další obyvatelé Vratislavic, kteří jsou přesvědčeni, že komunistická éra napáchala daleko větší zvěrstva než pan Porsche. Já už jsem tady předeslal, že máme daleko víc těch slavných rodáků, včetně Konrada Henleina a nejsem úplně přesvědčený o tom, že by měl být prezentován. Před panem Porschem hluboce smekám jakožto geniálním konstruktérem, osobně si ho velmi vážím, ale z pozice obce si myslím, že tato persona by neměla být prezentována tak, jak je. Už minimálně z úcty k těm lidem, kteří si prošli koncentračními tábory, ztratili za války své blízké a ten člověk zkrátka má svou nacistickou minulost," vysvětlil současné kroky radnice místostarosta Vladimír Braun (ODS).