S povolenou rychlostí v obci si tu příliš řidičů hlavu neláme. „Jde hlavně o řidiče ze sousedního Polska," říká Jaroslav Řehák, vedoucí služby Dopravní policie v Liberci. Habartice leží přímo u hranic, po zdejší silnici přejede denně zhruba dva tisíce Poláků, kteří jezdí do práce do průmyslové zóny v Liberci. „Je to opravdu problém, na který upozorňujeme už několik let. Naprostá většina Poláků tudy jezdí nebezpečně rychle a ohrožují bezpečnost ostatních. Problém je, že silnice přes Habartice je rovná, takže k vyšší rychlosti podvědomě svádí," stěžuje si místostarosta František Kryšpín.

„Nejhorší situace je vždy ráno, když lidé jezdí do Liberce na směny a pak odpoledne, když se vrací," potvrzuje Řehák. Liberecký kraj proto počítá s tím, že na silnici provede stavební úpravy, které by rychlost pomohly snížit.

„Ve spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic připravujeme stavbu ostrůvku, který bude u vjezdu do Habartic. Podobné opatření chystáme i na křižovatce Skalice Nový Bor a v Bohaticích u Mimoně," uvedl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Policie také počítá v Habarticích se zvýšeným dohledem a monitoringem situace . „Důležité je, aby policisté byli na místě skutečně vidět a odhalovali přestupky. Nehodovost je zde vysoká, to se musí zlepšit," podotýká za dopravní policii Jaroslav Řehák.

Loni řešila policie v Libereckém kraji 3572 nehod, z toho 2352 se jich stalo v obcích. Při nehodách zemřelo vloni v kraji 28 lidí. Nejčastější příčinou nehodovosti je nesprávný způsob jízdy, rychlost a nedání přednosti.