Po pravdě řečeno, „řež" se odehrávala spíše ve čtvrtek na zastupitelstvu. V sobotu se jednalo o pohodovou akci a kdyby se k sobě politici chovali tak korektně jako na fotbálku, byl by v městském zastupitelstvu ráj na zemi.

Počasí se v sobotu ráno na hřišti u bývalé základní školy v ulici Cyrila a Metoděje v Růžodole I zpočátku nechovalo k účastníkům zrovna vlídně. Lilo, terén byl mírně rozbahněný a kdo neměl s sebou kopačky (což byla asi polovina hráčů a hráček…), měl s pohybem a čistotou značné problémy. Postupem dne se však vyčasilo a na závěrečné boje již svítilo sluníčko.

Dorazilo 11 týmů, z původně přihlášených chyběli jen Starostové pro Liberecký kraj. Slavnostní výkop provedla primátorka Martina Rosenbergová, později hájící branku družstva ČSSD (snímek nahoře vpravo).

Celý turnaj bezkonkurenčně ovládlo družstvo Liberec ještě žije pod vedením Romana Šotoly. Budiž ale připomenuto, že se skládalo převážně z mužů, kteří mají s fotbalem bohaté zkušenosti. Sám šéf hnutí Šotola je pravidelným aktivním hráče velkého a malého fotbalu i futsalu, známými jmény z kandidátky jsou bývalí prvoligoví fotbalisté Jiří Šisler (dnes spoluhráč Štajnera a Nezmara v německém Neugersdorfu) či někdejší kanonýr Slovanu Liberec a Sparty Praha Josef Obajdin. Nutno podotknout, že jasní favorité se snažili o korektní vedení boje.

Na druhém místě skončil tým strany NOS s kapitánem Petrem Černým, následovaný na třetí konečné příčce TOP09, kterou v Liberci do voleb vede Zora Machartová. Ta byla zaskočena gestem rivala z NOSu, který jí předal ocenění, jež získal za nejlepší brankářské výkony v klání. Se slovy, že nemůže být nejlepším brankářem, když se jeho týmu nepodařilo vsítit TOPce ani jeden gól, se jej vzdal právě ve prospěch Zory Machartové.

Lehkým zklamáním byl výsledek pořadatelského týmu celého turnaje, který vypadl ze hry hned po zápasech základní skupiny. ČSSD však byla pravděpodobně vyčerpána organizací akce, ale do volebního finiše následujících čtrnácti dní zmobilizuje veškeré své síly a věří, že konečný účet svým soupeřům vystaví z předního místa.

Padaly i červené a žluté karty

Obrovský obdiv patří týmu SOS, který se stejně jako kandidátní listina skládal ze samých žen. Postaraly se o skvělou atmosféru, když halasně a viditelně ve volných chvílích fandily všem týmům bez ohledu na politickou příslušnost.

Všechny zápasy okořenilo pravidlo, kdy fauly rozhodčí krutě trestali povinností vypít za žlutou kartu panáka vaječného likéru a za červenou griotky. Protože se jednalo o smíšený turnaj, byla omezena hra tělem! Na toto přísně dbali nezávislí rozhodčí, kteří prohřešky krutě trestali!

Diváci však podezřívali některé hráče, že faulovali záměrně, právě kvůli „trestu". A třeba u vítězného týmu mělo požití alkoholu kvůli kartám u některých hráčů poněkud destruktivní účinek odpoledne, kdy jich část odjela hrát soutěžní zápas za Hodkovice B do Albrechtic a utrpěli tam debakl… To se však netýká Obajdina, který žádnou kartu nedostal a naopak v Albrechticích při svém premiérovém startu za hodkovické béčko podal výborný výkon, okořeněný vstřeleným gólem.

Kapitán vítězů Roman Šotola poznamenal: „Po pravdě řečeno, při složení našeho týmu to ani nešlo nevyhrát… Ale u všech soupeřů oceňuji snahu. A ještě bych rád podotkl, že ačkoliv jsem z ČSSD odešel a založil si vlastní kandidátku, musím za tenhle turnaj ČSSD ocenit. Zorganizovala ho fakt dobře, mělo to společenskou úroveň a potvrdilo se, že fotbal je takový fenomén. Že dokáže sblížit i politické odpůrce."

Za dobrovolné startovné se na turnaji vybralo 1700 korun. Tento výtěžek věnovali pořadatelé na herní zónu pro imobilní občany. Konečné pořadí „Předvolební řeže 2014": 1. Liberec ještě žije, 2. NOS, 3. TOP09, 4. KDU-ČSL, 5. 11. místo: ČSSD, SOS, Úsvit přímé demokracie, KSČM, ODS, ANO 2011, PRO Sport a Zdraví.

Jestli ale výsledky budou korespondovat i s těmi, které jednotlivým stranám přidělí v komunálních volbách sami voliči, je pochopitelně otázkou.