140. výročí narození svého nejslavnějšího rodáka, automobilového konstruktéra Ferdinanda Porsche si od včerejška připomínají Vratislavice nad Nisou.

U příležitosti tohoto jubilea pořádá zdejší Porsche Classic Club další ze svých setkání. Automobily značky Porsche se do Vratislavic začaly sjíždět včera odpoledne, kdy čtyřdenní akci odstartovalo uctění konstruktérovi památky před hrobkou jeho rodičů na zdejším hřbitově.

„Očekáváme příjezd zhruba sto padesáti vozů jako tomu bylo v předchozích letech, a to nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Německa a Rakouska," potvrdil prezident klubu Milan Bumba.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o tak významné výročí rozšířili jsme akci i o přehlídku dalších sportovních vozů jiných značek. Z tohoto důvodu jsme ale museli opustit pivovar a akci jsme přesunuli do Běžeckého areálu Vesec," vysvětlil. Součástí čtyřdenního setkání je také výstava s názvem Porsche Art v Kulturním centru 101010. Chybět nebude ani prohlídka automuzea, ukázky jízdy, burza náhradních dílů či autogramiáda. Akce vyvrcholí nedělním příjezdem účastníků před libereckou radnici.

Rodný dům

Tradiční srazy sportovních vozů Porsche nebudou v budoucnu jedinou atrakcí pro fanoušky této značky. V září by měla začít rekonstrukce Porscheho rodného domu, který v roce 2011 zakoupila Škoda Auto. „Cílem je vybudovat decentní místo, kde ukážeme souvislosti a kořeny inženýrství v českých zemích včetně odkazu na slavné české konstruktéry a průmyslníky," vysvětlil tiskový mluvčí automobilky Vítězslav Kodym.

Spor o Brouka Ferdinand Porsche se narodil 3. září 1875 ve Vratislavicích a zemřel ve Stuttgartu v roce 1951. Jeho nejslavnější modelem byl Volkswagen „Brouk", který, jak se po jeho smrti ukázalo, byl také jeho nejkontroverznějším počinem. Už v 60. letech museli majitelé značky uznat, že se při jeho tvorbě nechal inspirovat Tatrou V570. V roce 2013 rozdělilo vratislavickou veřejnost Porscheho členství v NSDAP, kam jej „lidový vůz", jež měl být dostupný občanům Třetí říše, zřejmě přivedl.

U zrekonstruovaného domu by měla vzniknout také nízká přístavba se zázemím, kde bude kavárna a toalety.

„Vnímáme to velmi pozitivně. Dům se nachází na hlavní ulici a jeho rekonstrukci vítáme," říká starosta Vratislav Lukáš Pohanka.

Vášně utichly

V minulých letech panovaly ve Vratislavicích ohledně uctívání památky jejich nejslavnějšího rodáka rozepře týkající se jeho členství v NSDAP. „Já si myslím, že občané jasně vyjádřili svůj názor, tím že vrátili do starostovského křesla Lukáše Pohanku," vyjádřil se Milan Bumba.

„Po zrušení expozice týkající se Porscheho se vášně velmi uklidnily. Momentálně žádné negativní emoce nevnímám," dodal Pohanka a zároveň dodal, že Vratislavice se finančně nepodílí na žádné expozici či akci k uctění Porscheho památky. „Rádi bychom, kdyby se památník vrátil, momentálně je to však nemožné. Jednak nám chybí prostory, jednak jsme ztratili stěžejního partnera, firmu Porsche, takže nemáme šanci získat zajímavé exponáty," objasnil starosta a dodal, že proto vítá aktivity soukromých subjektů.

V roce 2013 vyvrcholily ve Vratislavicích spory ohledně Porscheho členství v SS. Na to zareagovala firma Porsche tím, že odvezla automobily, které byly vystaveny ve zdejším automuzeu.

PORSCHE. Před lety nechalo bývalé vedení radnice odstranit z uvítací tabule Vratislavic jméno konstruktéra, po němž nese jméno slavná značka. V den výročí přišel k rodinné hrobce na vratislavický hřbitov jen Milan Bumba z Automuzea s hrstičkou přátel.