VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravdy a mýty o šampaňském

Liberecký kraj -  Co je to andělský pšouk a co je ještě dobré vědět. K silvestrovské půlnoci patří bezpochyby lahev dobře chlazeného šampaňského. Jenže tady jde o první z mýtů.

31.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační. Novoroční přípitek. Šampaňské.Foto: ČTK/Aleš Masner

„To, co lidé běžně nazývají šampaňským, je ve skutečnosti pouze sekt. Pravé „šampaňské" pochází výlučně z oblasti Champagne ve Francii a vyrábí se přímo tam," vysvětluje barmanka a sommeliérka Michaela Šandorová. Pravé šampaňské se podle ní prodává v řádech tisícikorun.

Sekt pořídíte o poznání levněji. Podle Marcely Žďárské z Domu vína Chateau Lednice zraje správný sekt minimálně tři měsíce, zpravidla ale půl roku, v lahvi uskladněné naležato. Podle druhu technologie se pohybuje i cena sektu. Zhruba od 100 do 250 korun.

Levněji než sekty a vína šumivá pořídíte perlivá vína. Ty mají nižší obsah alkoholu, nižší tlak v lahvi a dosycují se uměle.

Odborníci se shodují, že nákup šampaňského nebo sektu se nemá nechávat na poslední chvíli. Nápoj obsahující oxid uhličitý potřebuje alespoň jeden až dva dny, aby se „uklidnil" a vychladil při teplotě šest až osm stupňů Celsia. Podávat se má v kyblíku s ledem.

Jak správně otevírat?

Během otevírání šampaňského se lahev drží tak šikmo, jak je to jen možné. Zpravidla jde o 45 stupňů.

Při vytahování zátky se zásadně otáčí lahví, ne korkem. V jistém momentě ucítíte tlak ženoucí korek ven povolujte mu však jen zvolna. Takže nenásleduje žádná dělová rána, ale jen tiché „pffff…". Tento zvuk Angličané označují jako „An angel´s fart", tedy „andělský pšouk".

Originálním způsobem otvírání šumivého vína je sabráž, technika otvírání láhve šampaňského šavlí nebo nožem. V podstatě se jedná o useknutí konce hrdla láhve. Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu v tomto místě oddělí hrdlo láhve i se špuntem.

Podobné kousky bývaly údajně zvykem v době tažení napoleonských armád Evropou nebo na oslavách pořádaných carskými důstojníky. Sek prý nemusí být veden ani příliš rychle, ani obzvláštní silou.

Autor: Jana Švecová

31.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Veteráni v Rakousku. Vlevo Kohout, vedle Vágner.

Liberecký veterán Vágner je mistrem Rakouska

Psací stroj. Ilustrační foto.

Knižní recenze: Jsem romantik, ale léčím se

Hlasujte pro nejhezčí miminko 38. týdne roku 2017

Liberecko - /GALERIE, HLASOVÁNÍ/ - Představujeme vám miminka vyfocená ve 38. týdnu roku 2017. Hlasujte pro to nejhezčí!

Již pošesté letos proběhnou Svatohubertské slavnosti na hradu Valdštejn

Turnov – Město Turnov pořádá v sobotu 30. září od 13 hodin pořádá šestý ročník Svatohubertské slavnosti na hradu Valdštejn.

Chrastava hraje na hřišti jabloneckého nováčka ve Mšeně

Liberec – Magnetem divizního fotbalu bude o víkendu jistě utkání nováčka ze Mšena, který dnes dopoledne, tj. v sobotu 22. září, od 10.15 hodin hostí Chrastavu, již opustil trenér Josef Petřík (druholigový Frýdek-Místek).

FOTO: Letošní Okurkiáda už zná svého vítěze. Přihlásilo se 15 soutěžících

Frýdlant – Čtyřčlenná porota rozhodla, že z patnácti vzorků má nejlepší nakládané okurky letos Marie Cermanová. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení