VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pravdy a mýty o šampaňském

Liberecký kraj -  Co je to andělský pšouk a co je ještě dobré vědět. K silvestrovské půlnoci patří bezpochyby lahev dobře chlazeného šampaňského. Jenže tady jde o první z mýtů.

31.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační. Novoroční přípitek. Šampaňské.Foto: ČTK/Aleš Masner

„To, co lidé běžně nazývají šampaňským, je ve skutečnosti pouze sekt. Pravé „šampaňské" pochází výlučně z oblasti Champagne ve Francii a vyrábí se přímo tam," vysvětluje barmanka a sommeliérka Michaela Šandorová. Pravé šampaňské se podle ní prodává v řádech tisícikorun.

Sekt pořídíte o poznání levněji. Podle Marcely Žďárské z Domu vína Chateau Lednice zraje správný sekt minimálně tři měsíce, zpravidla ale půl roku, v lahvi uskladněné naležato. Podle druhu technologie se pohybuje i cena sektu. Zhruba od 100 do 250 korun.

Levněji než sekty a vína šumivá pořídíte perlivá vína. Ty mají nižší obsah alkoholu, nižší tlak v lahvi a dosycují se uměle.

Odborníci se shodují, že nákup šampaňského nebo sektu se nemá nechávat na poslední chvíli. Nápoj obsahující oxid uhličitý potřebuje alespoň jeden až dva dny, aby se „uklidnil" a vychladil při teplotě šest až osm stupňů Celsia. Podávat se má v kyblíku s ledem.

Jak správně otevírat?

Během otevírání šampaňského se lahev drží tak šikmo, jak je to jen možné. Zpravidla jde o 45 stupňů.

Při vytahování zátky se zásadně otáčí lahví, ne korkem. V jistém momentě ucítíte tlak ženoucí korek ven povolujte mu však jen zvolna. Takže nenásleduje žádná dělová rána, ale jen tiché „pffff…". Tento zvuk Angličané označují jako „An angel´s fart", tedy „andělský pšouk".

Originálním způsobem otvírání šumivého vína je sabráž, technika otvírání láhve šampaňského šavlí nebo nožem. V podstatě se jedná o useknutí konce hrdla láhve. Sek šavlí je veden po láhvi v místě švu směrem k hrdlu, tak aby ostří narazilo na skleněný nákružek na jeho konci. Síla úderu v tomto místě oddělí hrdlo láhve i se špuntem.

Podobné kousky bývaly údajně zvykem v době tažení napoleonských armád Evropou nebo na oslavách pořádaných carskými důstojníky. Sek prý nemusí být veden ani příliš rychle, ani obzvláštní silou.

Autor: Jana Švecová

31.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Hnojte popelem

Několik stovek lidí si nenechalo ujít pálení čarodějnic u opavské „Sokolky“.

K Aréně se opět sletí čarodějnice

Z Lakatoše se stává žhavé zboží. Jak dlouho vydrží pod Ještědem?

Liberec – Co Dominik Lakatoš stihl za pouhé dvě sezony v seniorském hokeji, to někdo nedokázal ani za celou svou kariéru. Teprve dvacetiletý útočník hokejového Liberec už má ve své sbírce dva Prezidentské poháry, jeden titul a také stříbrnou medaili.

Náklaďáky převážely topný olej. Celníkům se podařilo zajistit nezdaněný náklad

Liberecký kraj – Tisíce litrů nezdaněného topného oleje skrývaly korby nákladních vozů mířících do Libereckého kraje z Německa. Celníkům se kontraband podařil odhalit při běžných kontrolách během uplynulých dvou týdnů.

Hlasujte pro nejhezčí miminko 17. týdne roku 2017

Liberecko - /GALERIE, HLASOVÁNÍ/ - Představujeme vám miminka vyfocená v 17. týdnu roku 2017. Hlasujte pro to nejhezčí!

Silnice kolem Souše je znovu průjezdná

Desná v Jizerských horách - Smědava Silnice II/290, vedoucí z Hejnic do Desné kolem vodní nádrže Souš, bude po zimní přestávce znovu průjezdná. Tento úsek je otevřený od dnešního rána.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies