Je sychravé sobotní ráno. Člověk by nejraději zůstal v teple. V domě na Rybníčku, do kterého se dostaneme jen po úzkém mostku, se ale urputně pracuje. Objekt, který si mladá výtvarnice Klára Altová pro svůj projekt vybrala, byl totiž v poněkud dezolátním stavu. „Dříve tady byl obchod s koly. Teď si nevíme rady s nálepkami, které dali na okna dříve, než je tam zasadili. Nejdou otevřít a pod nimi je řeka. Asi budeme muset slaňovat," vypráví Klára Altová trochu s nadsázkou.

OBCHOD, VÝSTAVY NEBO FILMOVÝ SÁL?

Stojíme v hlavní místnosti, která nabízí velký, světlý prostor. „Tady bude obchodní showroom a budou zde nainstalovány designové umělecké předměty, vedle chceme kavárnu," ukazuje na tmavě vymalované zákoutí. „Ta bude zpočátku sloužit hlavně při různých akcích," upozorňuje Klára Altová. Kromě toho by v prostoru měli najít zázemí grafici nebo překladatelé, kteří ke svému zaměstnání potřebují jen stůl a počítač, prostě ti, kteří pracují doma a mají potřebu být také občas ve společnosti.

„Prostor chceme variabilní, aby se zařízení mohlo přeskupovat podle potřeby," vysvětluje Klára, jak se bude místnost, kde nebude chybět ani mírně vyvýšené pódium, proměňovat na workshopové centrum nebo filmový sál.

Pokračujeme v obchůzce. „Co je ještě potřeba udělat?" ptá se jedná z přítomných dívek. „Nahoře chybí ještě jeden nátěr stropu," posílá ji Klára do další místnosti.

Po úzkých schodech přicházíme nahoru, kde bude krejčovská dílna ANUK a sklářská dílna, tam bude sídlit samotná Klára Altová. „Potřebovala jsem prostor, kde můžu umístit kahan," vypráví Klára, která je sklářka. Svoji dílnu zde nalezla také firma Wooden land, zaměřená na výrobu dřevěných hodinek.

UMĚNÍ I BYZNYS

PRÁCE V CENTRU KULTIVARU pokračují. Minulý týden zde proběhl den otevřených dveří.  Zdroj: Jakub Volný, Facebook KultiVARU

„Mojí největší vizí je propojení umělecké sféry s byznysem, protože si myslím, že to designu nejvíce chybí," vysvětluje Klára svou představu o smyslu KultiVARU, který funguje jako nezisková organizace. „Chci, aby nás oslovovaly subjekty, které právě takový prostor potřebují. Byla bych ráda, kdyby nás dokázaly využít pro své aktivity," dodává a pokračuje: „Jsme neziskovka, ne fabrika na peníze, takže bychom tomu přizpůsobili i ceny."

UŠIJ SI BOTY

Přestože ještě nemá KultiVAR přesně danou dramaturgii ani program, první věci už se rýsují. Po slavnostní otevíračce, která se odehraje 27. října, si 13. listopadu budou moci manuálně zruční nadšenci osobně ušít vlastní boty. „V plánu je také přednáška Jardy Duška nebo vyjednáváme o filmovém festivalu Jeden svět," láká organizátorka.

NOBELOVKA ZA KULTURU

„Podle mnohých je snaha rozjet kulturu v Liberci na Nobelovku, setkala jsem se jen se samou skepsí. Já ale tohle město znám a myslím, že tady to správné podhoubí je," uzavírá Klára naši procházku a spěchá rychle do práce. Oprav a úprav je čeká ještě nemálo.