Z Centra Babylon postupně mizí obchodní městečko. Zůstala jen jediná ulička s obchůdkem se spodním prádlem, laserové hry a stánek s občerstvením. Zbytek bývalé obchodní zóny je zabarikádovaný provizorní stěnou. Co se zde bude dít dál, je zahaleno tajemstvím.

Lektorka zasvěcuje školní kuchařky do tajů zdravé kuchyně.
Radí školám, jak vařit zdravě

„Odcházeli jsme jako jedni z posledních. Výpovědi jsme dostali už loni na podzim," vysvětlila Thiele Jirková ze Svíčkárny RODAS, která v Babylonu sídlila dva roky. „Spekulovalo se, že tady bude FUN park, jestli to je pravda, nevím. Oficiální vyjádření jsme nedostali," dodala Jirková.

Vedení Babylonu se k budoucnosti městečka dosud nevyjádřilo. Obchodní ruch v uličkách ale už skomíral delší dobu.

„Chodili sem hlavně stálí zákazníci tetovacího studia a ke kadeřnici. Pár kluků chodilo do internetové kavárny. Jinak to bylo město duchů, obchodů už tady moc nebylo. Možná, když se pořádala nějaká akce, přišlo pár lidí," vysvětlila bývalá zaměstnankyně Babylonu, která zde pracovala už před dvěma lety. „Určitě jim sebralo zákazníky otevření obchoďáku," dodala. „Je pravda, že už loni tady bylo poloprázdno," potvrdila i Thiele Jirková. „I tak si ale myslím, že hoteloví hosté budou nešťastní, že tady nemají další zázemí," pokračovala.

Svíčkárna si podle Jirkové na nezájem zákazníků stěžovat nemohla. „Nejsme klasický obchod, spíše dílnička a chodili k nám třeba školy nebo školky," vysvětlila. Na rozdíl od tetovacího studia, které se přestěhovalo jen pár kroků od Babylonu, se ale museli přesunout až na druhý konec Liberce na sídliště Kunratická. „Máme trochu smůlu. Stěhujeme se už podruhé. V Babylonu nás vítali, protože jsme se jim hodili do konceptu," dodala Jirková, která ale věří, že kvůli přesunu o zákazníky nepřijdou.

Kouření v hospodách
Marek Benda: V barech se může kouřit dál, zákaz kouření v nich platit nebude