Ženy bez domova se konečně také v Liberci dočkají azylového domu. Dosud zde fungoval pouze azylový dům a noclehárna pro muže. Ženy v tíživé životní situaci musely jezdit do sousedního Jablonce nad Nisou, což pro řadu z nich byl problém. Azylový dům pro ženy vznikne v bývalé mateřské škole ve Věkově ulici v libereckých Ruprechticích.

ÚTOČIŠTĚ by ženy bez domova měly v budoucnu nalézt v bývalé školce v Ruprechticích.  Zdroj: Jakub Volný

„Měl by poskytovat deset lůžek a tři byty pro rodiny s dětmi," potvrdil náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr a dodal, že dům začne fungovat nejpozději v roce 2018. Na jeho přestavbu město počítá s penězi z Evropské unie.

Podle oblastní ředitelky spolku NADĚJE, který v Liberci provozuje denní centrum a noclehárnu pro muže, Mileny Havrdové v Liberci podobné zařízení pro ženy chybělo.

ŽENA NA ULICI UŽ NENÍ VÝJIMKOU

„Žen bez domova stále přibývá. Když jsme v roce 1990 začínali, nebyly žádné. Teď si troufnu říct, že už jsou jich desítky. Mezi lidmi bez domova jich může být až dvacet procent," upozornila ředitelka. Důvody, proč se ženy ocitnou na ulici, jsou podle ní podobné jako u mužů: rozpad vztahu, dluhy, alkohol… „U žen je to ale daleko nepříjemnější situace než u mužů," dodala.

„Je ostuda, že ve sto tisícovém městě žádné takovéto zařízení dosud nefungovalo," okomentoval situaci také vedoucí denního střediska NADĚJE ve Valdštejnské ulici Pavel Matějka, podle kterého ženy využívají i denní centrum. „Pět šest se jich denně zastaví. Jejich počet skutečně stoupá," potvrdil.

Jak se oba shodují, přestože je v jabloneckém azylovém domě místo i pro ženy z Liberce, zdejší bezdomovkyně jej příliš nevyužívají. „Jsou vázané na Liberec a jet do jiného města je pro ně obtížné," potvrdil Matějka. „Kromě toho ještě do loňska byl dům příliš vzdálen od zastávky tramvaje," dodal vedoucí. V současnosti azylový dům funguje v Jablonci v ulici Za Plynárnou, a jak potvrdila Havrdová, místa v něm stále jsou.

Azylový dům pro ženy v Liberci by neprovozovalo město, ale některá ze zdejších organizací. „Pokud město vypíše soutěž, přihlásíme se," sdělil Matějka.

V současnosti v Liberci funguje azylový dům pro muže Speramus, který provozuje obecně prospěšná společnost Návrat a který má kapacitu asi dvacet lůžek a je téměř plný.