Červnové zvonění na soukromé hotelové škole Hergesell v Liberci bude mít hořkou příchuť. Bude totiž poslední. Školu čeká výmaz z rejstříku škol a kantory výpověď. Studentů se ujme zařízení obdobného typu – Střední škola gastronomie a služeb v Liberci.
„Je to tak, škola na podzim zaniká. Už na jaře bylo jasné, že první ročník neotevře, informace o úplném zániku školy nám byla adresována v půlce května," potvrdila Deníku Jiřina Princová, vedoucí odboru školství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Škole zlomil vaz pokles zájmu

Důvod k ukončení činnosti škola nikde veřejně nesdělila. Její internetové stránky o něm mlčí, ředitel a zakladatel Vladimír Hergesell je v zahraničí a na dotazy nereagoval. Jeho tajemnice však potvrdila, že informace je správná. „Udělali jsme všechno pro to, aby studenti našli uplatnění na jiných školách. Toto předsevzetí bylo naplněno," konstatovala Lenka Svobodová.
V oznámení, které ředitel školy adresoval rodičům žáků a jehož kopii má Deník k dispozici, je však škola o poznání sdílnější.
„Škola ukončuje svoji činnost z důvodu trvalého poklesu počtu studentů a s tím spojeným ekonomickým propadem školy, který je již dále neudržitelný," stojí v prohlášení podepsaném Hergesellem.

Nejsou studenti – nejsou ani peníze

Liberecký kraj tato skutečnost nepřekvapuje. Náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl (ČSSD) tvrdí, že soukromá škola funguje na stejných principech jako firma – pakliže nesežene dostatek žáků, a tím pádem peníze na mzdy pedagogů, je to její konec.
„Vlastně mě ta informace ani nezaskočila, dalo se to čekat. Škola samotná za to nemůže, propad počtu studentů je všude. Čím méně jich škola má, tím hůř se financuje," sdělil radní s tím, že pokles žáků na střední hotelové škole Hergesell byl trvalý.
Studenti v současných prvních až třetích ročnících ale nemusejí zoufat. Budou přijati na Střední školu gastronomie a služeb, jejíž kořeny v Liberci sahají do roku 1898.
„Podmínkou pro tyto žáky je úspěšné dokončení ročníku ještě ba škole Hergesell a řádně absolvují prázdninovou praxi," doplnila Jiřina Princová.

Žáci zůstanou 
stále spolu

Ředitel Střední školy gastronomie a služeb Zdeněk Šlaich Deníku potvrdil, že studenti budou v novém prostředí pohromadě, čímž se nenaruší jejich vazby a přechod je postihne co nejméně.
„Zatím projevilo zájem u nás studovat 32 žáků. V té souvislosti jsme požádali kraj o navýšení jeho pravidelného příspěvku, což nám bylo přislíbeno," doplnil ředitel.
Celkem 8 studentů, kteří zatím nevyužili nabídky jít studovat na gastronomickou školu, má ještě na výběr z dalších šesti škol v Libereckém kraji, které  obor hotelnictví otevírají, například turnovskou hotelovku.
Z pětatřiceti letos maturujících studentů bude také všem neúspěšným umožněno zopakovat si v září zkoušku na kterékoliv z těchto škol, eventuálně zde v případě druhého neúspěchu zopakovat ročník. Povinnost přijmout tyto studenty přitom zákon školám vůbec neukládá. „Je to naše dobrá vůle. Přece je nenecháme na holičkách," doplnil krajský radní Radek Cikl.