Tentokrát se však nejedná o jeho politickou příslušnost, ale o svéráznou představu rekonstrukce, jakou v těchto dnech předvedla Škoda Auto. „Cílem je vybudovat decentní místo, kde ukážeme souvislosti a kořeny inženýrství v českých zemích včetně odkazu na slavné české konstruktéry a průmyslníky," vysvětlil tiskový mluvčí automobilky Vítězslav Kodym ještě před na začátku září. Dnes to však vypadá, že se automobilka rozhodla srovnat dům se zemí. Vyjádření automobilky se ale včera získat nepodařilo.

„Jsem překvapený stejně jako ostatní. Mrzí mě to, protože zmizí historická hodnota budovy. Ale jedná se o soukromý objekt, se kterým nemáme nic společného," vyjádřil se starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

„Všiml jsem si toho už minulý týden, že byly vybourány stropy, teď to vypadá, že to chtějí strhnout celé," doplnil starostova slova Milan Bumba, prezident Porsche Classic Clubu. Jak dále dodal, není to pro něj žádné překvapení. „Němci neradi uvádějí, že je Porsche původně z Čech. Buď místo narození v jeho životopisech vynechají úplně nebo napíší, že je z Rakouska," vysvětlil Bumba.

Kontroverze kolem Ferdinanda Porsche tak nemají konce. V minulých letech panovaly ve Vratislavicích ohledně uctívání památky jejich slavného rodáka rozepře týkající se jeho členství v NSDAP. Vratislavice nakonec zrušily expozici a automobilka Porsche si odvezla vozy, které byly vystaveny ve zdejším muzeu.