Spolek Ještěd 73 chce tímto způsobem vybrat 130.000 korun na obnovení původních součástí interiéru hotelového baru. Má na to dva měsíce. Uvedla to Alice Titzová z agentury 2media.cz, která spolu s vydavatelstvím Supraphon a aktivistou Ondřejem Kobzou za Katalyzátorem stojí.

Vrátit interiéru původní podobu se snaží spolek Ještěd 73 už třetí rok. Předloni se povedlo zhruba za půl milionu korun obnovit salonek, loni se spolek zaměřil na prostory sousedního baru Avion. Z původních prvků tam zůstal jen masivní barový pult, zázemí včetně polic a osvětlení. Z původních křesílek se zachovalo jediné, zmizely stolky bubnového tvaru i barové židle připomínající tvarem popelníky.

"Vyrobit zdařilé repliky, byť máme kvalitní podklady, není vůbec snadné. Na každém kusu nábytku se podílí několik řemesel, často jsou kvůli rozličným technologiím z různých míst v republice. Cena jednoho křesílka pak vyjde na 31.000 korun, u podsvíceného stolku je dokonce 38.500," řekla ČTK předsedkyně spolku Ještěd 73 Milena Lánská. Na obnově interiérů spolupracuje spolek s architektem Otakarem Binarem, který nábytek a vybavení pro Ještěd v 70. letech minulého stoletá navrhoval.
Dárci, kteří se zapojí do sbírky na webu Katalyzátoru, mohou podle výše svého příspěvku získat třeba plakát s reprodukcí nákresu pro výrobu stolků v baru Avion sBinarovým podpisem nebo repliku skleničky z původního ještědského nápojového setu v dárkovém balení, která není v prodeji a zatím ji nelze jiným způsobem získat. Odměnou může být podle Titzové také návštěva Ještědu se slavnostním obědem za účasti významných hostů, spojená s prohlídkou vysílače a hotelu Ještěd včetně běžně nepřístupných míst.

Více na: http://www.katalyzator.cz/projekt/20-jested-73