S pocitem zoufalství vyhlížejí manželé Trojanovi v Havlovicích na Trutnovsku svou jedenáctiletou fenku černého pudla Niky. Zda se nevrátí. Zda všechno nebyl jen strašlivý zlý sen.

Nebyl. Umlácené tělíčko, které na radu jablonecké Ligy na ochranu zvířat exhumovali, předávali přece v pátek do laboratoře.
„Museli jsme zjistit, zda opravdu nemohla mít vzteklinu, přestože byla řádně přeočkovaná," vysvětluje Alena Trojanová. Pejska měli od štěněte. Byla klidná a bezkonfliktní. Když se ale uhonila, tvořila se jí zřejmě po dvou prodělaných operacích u tlamy pěna. Na černé srsti velmi znatelná.

„Mají ji v pražském ústavu v laboratoři. Veterinář říkal, že rozbor na vzteklinu má absolutní přednost před vším. Kdyby měli jen stín podezření, už bychom byli na infekčním oddělení. Všichni," dodala majitelka fenky.

Tragédie se stala v pondělí 30. července odpoledne v lokalitě rodinných domků. Hárající fenka opustila zahradu majitelů a vyběhla na zálety. Zpátky ji měli zahnat tři muži, podle svědků prý s násadami v rukou. Na cestě k domu se jeden z nich rozhodl pro razantnější úder.

Jedním ze svědků případu byl havlovický místostarosta Martin Kult.

„Momentálně se k případu nechci vyjadřovat, protože ho šetří policie. Dokud nebude vše uzavřeno, nebudu dávat žádné informace. Jsme malá obec, nechtěl bych svým vyjádřením nikomu ublížit," podotkl Kult. O ubití pejska se redakce dozvěděla díky své čtenářce, která do Krkonošského deníku zaslala e-mail. V něm popsala nejen událost, ale také muže, který měl fenku v Havlovicích usmrtit.

„Útočníkem byl muž, povoláním policista, a pudla umlátil na příjezdové cestě majitelů psa. Vím, že volné pobíhání psů je zakázáno, ale jistě existuje řada jiných způsobů možné nápravy. Celá záležitost mě pobouřila a nechápu, jak může tento člověk zaštiťovat heslo: Pomáhat a chránit," napsala doslova žena, jejíž jméno má redakce k dispozici.

Redakci Jabloneckého deníku potvrdila tyto skutečnosti už na konci minulého týdne Dagmar Kubištová z Ligy na ochranu zvířat s tím, že zlomovým momentem je předání mrtvého zvířete do laboratoře. „Poradila jsem majitelce, aby neprodleně fenku vykopali a prostřednictvím veterináře poslali na rozbor," uvedla Kubištová.

Případem se začala zabývat policie.

„O této nešťastné události jsme se dozvěděli v pátek. Vnitřní kontrola případ prověřovala a na základě zjištění ho ještě týž den předala Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS)," uvedla tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková a pokračovala:

„Na místě byl jak policista, tak několik dalších lidí. Zatím se ale nepodařilo prokázat jejich podíl na ubití psa, tedy nedopustili se ničeho nezákonného. Ovšem záleží na dalším vyšetřování."

Jak potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová, inspekce se věcí opravdu zabývá. „Všichni zúčastnění budou vyslechnuti. K případu je vyžádán i znalecký posudek a než se všechny jeho okolnosti objasní, bude to nějakou dobu trvat. Policista zatím obviněn není, ale jsou zahájeny úkony trestního řízení ve věci poškození cizí věci," dodala Radka Sandorová.

Přestože jsou svědci, může vyšetřování trvat nejen několik týdnů, ale spíše měsíců. „Jsme zděšeni, zejména, pokud by se toho dopustil policista. On není odborná osoba způsobilá odchytávat pobíhající psy. Měl kontaktovat vyškolené nebo útulek. Popřípadě se poradit s veterinářem," zlobí se Kubištová