„Nebylo nutné evakuovat budovu. Ani nedošlo k žádnému zranění,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Přesto vznikl před finančním úřadem pořádný mumraj, který budil údiv kolemjdoucích a na čtvrt hodinu omezil dopravu.

SPECIÁLNÍ TECHNIKA I SKAFANDRY

Hasiči dorazili na místo se speciální technikou a budovu, do které už tak byl složitý vstup kvůli stavebním úpravám, obehnali červenobílou páskou. Tu však návštěvníci úřadu bez skrupulí podlézali.

„Musíme jednat, jako by byla obálka skutečně kontaminovaná,“ vysvětlil na místě velitel zásahu Petr Štajnc, podle kterého musely být ženy, jež přišly do kontaktu s obálkou izolovány. „Prošly dekontaminací především rukou a bot, které mohly přijít do kontaktu s obálkou. Dekontaminovali jsme také celou místnost,“ pokračoval velitel zásahu s tím, že ale provoz úřadu nebyl nijak omezen. Zavřen zůstal pouze jeden z postranních vchodů.

Lyžování na Ještědu.
Boj o Ještěd se nekonal, otevírání obálek překvapení nepřineslo

Jak velitel zásahu předpokládal, netrvala dlouho ani dekontaminace žen. S médií ovšem zaměstnankyně mluvit nechtěly, jen jedna letmo přiznala, že měla skutečně strach. Hasiči je předali do péče zaměstnankyň krajské hygienické stanice.

MUSÍ SE POZOROVAT

„Byly poučeny, aby pozorovaly svůj zdravotní stav, a pokud se u nich objeví příznaky, jako je například zvracení nebo dvojité vidění, musí okamžitě k lékaři,“ vysvětlila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balášová.

Tato výstraha podle mluvčí platí, dokud se nezjistí, zda látka v obálce nebyla nebezpečná. „To může trvat až týden,“ poznamenala s tím, že hasiči mohou oznámit aspoň předběžné výsledky. „Dnes asi ještě nebudou,“ dodala. Na místě zasahovala také desítka policistů. Zda se bude jednat o trestný čin, policie vyhodnotí, až bude znát látku obsaženou v obálce.

Hasiči zasahovali 29. května u požáru ve společnosti Severochema v Liberci. Hořel zde sklad hořlavých kapalin.
V Severochemě se usilovně pracuje. Chtějí obnovit provoz