VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po tlačence se u Plazy zaprášilo ani ne za dvě hodiny

Liberec – O takovém návalu zákazníků, jaký v pátek zažili obchodníci před libereckým centrem Plaza, si některé nadnárodní řetězce mohou jen nechat zdát. Místní výrobci potravin tu totiž na druhém ročníku Dne potravinářů Libereckého kraje představovali své produkty.

22.5.2011
SDÍLEJ:

Druhý ročník Dne potravinářů Libereckého kraje.Foto: Deník/Jan Škvára

A mnozí ani ne dvě hodiny po začátku trhů zjišťovali, že si toho s sebou do Liberce přivezli málo. Některé uzeniny, ale i pečivo šly na dračku tak, že brzy měli vyprodáno.

„Za celý den jsme se nezastavili. Jen když na pár minut kvůli bouřce vypadl proud. Pořád krájíme a krájíme. Lidem čerstvě nakrájené uzeniny chutnají víc než ty zatavené v potravinářské fólii,“ prozradila Kamila Říhová, dcera majitele firmy Váša z Mimoně. Ta vedle porážky zvířat už bezmála dvacet let zhotovuje vlastní salámy, klobásky či tlačenku.

„Tlačenku i šunku jsme měli vyprodané ani ne za hodinu a půl po začátku trhů. Jsme tu poprvé a akci si chválíme. Počasí nám přálo a nemuseli jsme platit ani korunu za pronájem stánku. A lidí chodilo dost,“ dodala Kamila Říhová.

Kromě uzenin zde mohli lidé ochutnat především mléčné výrobky, tvarohy, sýry, a pak také mošty z Lažan i domácí likéry. Kdo se chtěl zchladit něčím výjimečným, mohl si dát ohnivě rudé pivo z pivovaru Rohozec. Dohromady zde své produkty nabízelo dvacet výrobců.

„Nejenže je akce dobrou prezentací místních malých výrobců, ale k tomu podporuje i patriotismus, vztah lidí k regionu, ve kterém žijí,“ poznamenal Ivo Vajrauch z Liberce, který si s manželkou pochutnával na domácí klobásce. „Něco nakoupíme domů, asi nějaké sýry a další mléčné výrobky,“ dodal.

Jiří Vrkoslav z farmy Dolenec přivezl na Den potravinářů i čerstvou novinku – sýr hermelín. „Trhy chválím. Za dnešek se nám podařilo nalákat tři nové zákazníky,“ prozradil Jiří Vrkoslav, jehož rodinná farma zvládá v sedmi lidech starost o 72 kraviček. Když totiž v tuzemsku před léty padaly mlékárny, pustili se Vrkoslavovi do vlastní výroby mléka. „Je to práce od rána do večera, ale uživíme se. Teď připravujeme jako novinku smetanový sýr a plánujeme i vlastní ementál,“ dodal.

Autor: Zuzana Minstrová

22.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér libereckých volejbalistů Michal Nekola.

Profesorsky to nejde, chce to víc emocí, nabádá liberecký veterán Staněk

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Kavárna ve Varšavě končí. Zůstane foyer opuštěné?

Liberec - /ANKETA/ Oblíbená Kino Káva v centru města končí. Hledá se její náhrada.

Dva muži přepadli 15letou dívku

Liberec - Nehezký zážitek si z jarních prázdnin odnese patnáctiletá dívka, kterou v úterý ráno přepadli dva muži v Olbrachtově ulici v Liberci. „Přes hlavu jí přetáhli kapuci bundy, a to v době, kdy se shýbala pro drobné mince, které upustila na zem.

Jeden z bratrů Ebenů bude zřejmě patronem svatého Kryštofa

Kryštofovo Údolí - Nejstarší z bratří Ebenů, vědecký pracovník a hráč na dechový nástroj „melonom" Kryštof, by se měl stát patronem sochy svatého Kryštofa, která má spolu s dalšími dvěma světci tvořit sousoší před stejnojmenným kostelem v Kryštofově údolí.

Policisté rozdávali reflexní vesty

Jablonecko – Na Jablonecku si policisté v pondělí posvítili na řidiče při preventivní akci. Zaměřili se i na viditelnosti spolujezdců v případě dopravní nehody. Spolujezdci za to obdrželi reflexní vesty. Akce se konala ve spolupráci s Českou kanceláří pojistitelů a BESIPem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies