VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po tlačence se u Plazy zaprášilo ani ne za dvě hodiny

Liberec – O takovém návalu zákazníků, jaký v pátek zažili obchodníci před libereckým centrem Plaza, si některé nadnárodní řetězce mohou jen nechat zdát. Místní výrobci potravin tu totiž na druhém ročníku Dne potravinářů Libereckého kraje představovali své produkty.

22.5.2011
SDÍLEJ:

Druhý ročník Dne potravinářů Libereckého kraje.Foto: Deník/Jan Škvára

A mnozí ani ne dvě hodiny po začátku trhů zjišťovali, že si toho s sebou do Liberce přivezli málo. Některé uzeniny, ale i pečivo šly na dračku tak, že brzy měli vyprodáno.

„Za celý den jsme se nezastavili. Jen když na pár minut kvůli bouřce vypadl proud. Pořád krájíme a krájíme. Lidem čerstvě nakrájené uzeniny chutnají víc než ty zatavené v potravinářské fólii,“ prozradila Kamila Říhová, dcera majitele firmy Váša z Mimoně. Ta vedle porážky zvířat už bezmála dvacet let zhotovuje vlastní salámy, klobásky či tlačenku.

„Tlačenku i šunku jsme měli vyprodané ani ne za hodinu a půl po začátku trhů. Jsme tu poprvé a akci si chválíme. Počasí nám přálo a nemuseli jsme platit ani korunu za pronájem stánku. A lidí chodilo dost,“ dodala Kamila Říhová.

Kromě uzenin zde mohli lidé ochutnat především mléčné výrobky, tvarohy, sýry, a pak také mošty z Lažan i domácí likéry. Kdo se chtěl zchladit něčím výjimečným, mohl si dát ohnivě rudé pivo z pivovaru Rohozec. Dohromady zde své produkty nabízelo dvacet výrobců.

„Nejenže je akce dobrou prezentací místních malých výrobců, ale k tomu podporuje i patriotismus, vztah lidí k regionu, ve kterém žijí,“ poznamenal Ivo Vajrauch z Liberce, který si s manželkou pochutnával na domácí klobásce. „Něco nakoupíme domů, asi nějaké sýry a další mléčné výrobky,“ dodal.

Jiří Vrkoslav z farmy Dolenec přivezl na Den potravinářů i čerstvou novinku – sýr hermelín. „Trhy chválím. Za dnešek se nám podařilo nalákat tři nové zákazníky,“ prozradil Jiří Vrkoslav, jehož rodinná farma zvládá v sedmi lidech starost o 72 kraviček. Když totiž v tuzemsku před léty padaly mlékárny, pustili se Vrkoslavovi do vlastní výroby mléka. „Je to práce od rána do večera, ale uživíme se. Teď připravujeme jako novinku smetanový sýr a plánujeme i vlastní ementál,“ dodal.

Autor: Zuzana Minstrová

22.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nemocnice ve Frýdlantě.

Jak se zachová nemocnice? Odsouhlasí dodatek k nájemní smlouvě?

Giorgio de Chirico: Piazza d´Italia, 1971. Sbírka H. Klewana.

Kvůli výstavě Picassa galerie prodlužuje otvírací dobu

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

Knižní tipy nejen na víkend

Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Ve spolupráci s Knihkupectvím a atikvariátem Fryč vám přinášíme vybrané knižní tipy.  

Sobota ve znamení Ještědu. Na návštěvníky čeká bohatý program

Liberec – Už 44 let tvoří dominantu Liberce horský hotel a vysílač Ještěd. V sobotu 23. září si můžete užít oslavy tohoto výročí.

Soud lotyšského matematika vydal. Ten podá stížnost k Vrchnímu soudu

Liberec – Ani několik hodin trvající obhajoba nepřesvědčila liberecký soud, aby nevydal lotyšského matematika Ansise Ataolse Berziňše do vlasti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení