VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po tlačence se u Plazy zaprášilo ani ne za dvě hodiny

Liberec – O takovém návalu zákazníků, jaký v pátek zažili obchodníci před libereckým centrem Plaza, si některé nadnárodní řetězce mohou jen nechat zdát. Místní výrobci potravin tu totiž na druhém ročníku Dne potravinářů Libereckého kraje představovali své produkty.

22.5.2011
SDÍLEJ:

Druhý ročník Dne potravinářů Libereckého kraje.Foto: Deník/Jan Škvára

A mnozí ani ne dvě hodiny po začátku trhů zjišťovali, že si toho s sebou do Liberce přivezli málo. Některé uzeniny, ale i pečivo šly na dračku tak, že brzy měli vyprodáno.

„Za celý den jsme se nezastavili. Jen když na pár minut kvůli bouřce vypadl proud. Pořád krájíme a krájíme. Lidem čerstvě nakrájené uzeniny chutnají víc než ty zatavené v potravinářské fólii,“ prozradila Kamila Říhová, dcera majitele firmy Váša z Mimoně. Ta vedle porážky zvířat už bezmála dvacet let zhotovuje vlastní salámy, klobásky či tlačenku.

„Tlačenku i šunku jsme měli vyprodané ani ne za hodinu a půl po začátku trhů. Jsme tu poprvé a akci si chválíme. Počasí nám přálo a nemuseli jsme platit ani korunu za pronájem stánku. A lidí chodilo dost,“ dodala Kamila Říhová.

Kromě uzenin zde mohli lidé ochutnat především mléčné výrobky, tvarohy, sýry, a pak také mošty z Lažan i domácí likéry. Kdo se chtěl zchladit něčím výjimečným, mohl si dát ohnivě rudé pivo z pivovaru Rohozec. Dohromady zde své produkty nabízelo dvacet výrobců.

„Nejenže je akce dobrou prezentací místních malých výrobců, ale k tomu podporuje i patriotismus, vztah lidí k regionu, ve kterém žijí,“ poznamenal Ivo Vajrauch z Liberce, který si s manželkou pochutnával na domácí klobásce. „Něco nakoupíme domů, asi nějaké sýry a další mléčné výrobky,“ dodal.

Jiří Vrkoslav z farmy Dolenec přivezl na Den potravinářů i čerstvou novinku – sýr hermelín. „Trhy chválím. Za dnešek se nám podařilo nalákat tři nové zákazníky,“ prozradil Jiří Vrkoslav, jehož rodinná farma zvládá v sedmi lidech starost o 72 kraviček. Když totiž v tuzemsku před léty padaly mlékárny, pustili se Vrkoslavovi do vlastní výroby mléka. „Je to práce od rána do večera, ale uživíme se. Teď připravujeme jako novinku smetanový sýr a plánujeme i vlastní ementál,“ dodal.

Autor: Zuzana Minstrová

22.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Stát nás moc nepodporuje, shodují se rodiče

Šestnáct odborných učilišť z celé republiky se účastnilo gastronomické soutěže Srdce na talíři, kterou pořádalo Střední odborné učiliště v Městci Králové.
12

OBRAZEM: Učni z celé republiky soutěžili o srdce

Liberec musí oslavy postupu do semifinále odložit

Liberec - /GALERIE/ Bílí Tygři promarnili šanci, jak se zajistit postup do semifinále. Rozhodla druhá třetina, kdy Plzeň čtyřmi góly otočila, bitvu číslo pět vyhrála 5:3 a stav série je 2:3 na zápasy. Další zápas se bude hrát v pátek na západě Čech. K postupu mezi nejlepší čtyřku jsou potřeba čtyři vítězství.

Ohlédnutí za biatlonovou sezónou: Moravec si sáhl na dno, Rybář myslí na OH

Jablonec n. N. - /GALERIE, ROZHOVORY/ Biatlonová exhibice za účasti české biatlonové elity proběhla 22. března ve sportovním areálu Břízky v Jablonci nad Nisou. Deníku se podařilo vyzpovídat několik sportovních hvězd.

NÁZORY: Jména hloupých na všech sloupích

Liberecký deník přináší zajímavé názory lidí, kteří jsou ochotni se podělit o své myšlenky, zážitky a zkušenosti. Každý si najde to své. Ať už se jedná o Deník nastávající prvorodičky, Nahlas Petra Vondřicha nebo Sloupek Ireny Eliášové.

Startuje jarní Fortuna TIP liga. Vyhrajte podepsaný dres české reprezentace

Česká Lípa - Populární tipovací soutěž čtenářů Deníku s názvem Fortuna TIP liga znovu startuje!

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies