VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po tlačence se u Plazy zaprášilo ani ne za dvě hodiny

Liberec – O takovém návalu zákazníků, jaký v pátek zažili obchodníci před libereckým centrem Plaza, si některé nadnárodní řetězce mohou jen nechat zdát. Místní výrobci potravin tu totiž na druhém ročníku Dne potravinářů Libereckého kraje představovali své produkty.

22.5.2011
SDÍLEJ:

Druhý ročník Dne potravinářů Libereckého kraje.Foto: Deník/Jan Škvára

A mnozí ani ne dvě hodiny po začátku trhů zjišťovali, že si toho s sebou do Liberce přivezli málo. Některé uzeniny, ale i pečivo šly na dračku tak, že brzy měli vyprodáno.

„Za celý den jsme se nezastavili. Jen když na pár minut kvůli bouřce vypadl proud. Pořád krájíme a krájíme. Lidem čerstvě nakrájené uzeniny chutnají víc než ty zatavené v potravinářské fólii,“ prozradila Kamila Říhová, dcera majitele firmy Váša z Mimoně. Ta vedle porážky zvířat už bezmála dvacet let zhotovuje vlastní salámy, klobásky či tlačenku.

„Tlačenku i šunku jsme měli vyprodané ani ne za hodinu a půl po začátku trhů. Jsme tu poprvé a akci si chválíme. Počasí nám přálo a nemuseli jsme platit ani korunu za pronájem stánku. A lidí chodilo dost,“ dodala Kamila Říhová.

Kromě uzenin zde mohli lidé ochutnat především mléčné výrobky, tvarohy, sýry, a pak také mošty z Lažan i domácí likéry. Kdo se chtěl zchladit něčím výjimečným, mohl si dát ohnivě rudé pivo z pivovaru Rohozec. Dohromady zde své produkty nabízelo dvacet výrobců.

„Nejenže je akce dobrou prezentací místních malých výrobců, ale k tomu podporuje i patriotismus, vztah lidí k regionu, ve kterém žijí,“ poznamenal Ivo Vajrauch z Liberce, který si s manželkou pochutnával na domácí klobásce. „Něco nakoupíme domů, asi nějaké sýry a další mléčné výrobky,“ dodal.

Jiří Vrkoslav z farmy Dolenec přivezl na Den potravinářů i čerstvou novinku – sýr hermelín. „Trhy chválím. Za dnešek se nám podařilo nalákat tři nové zákazníky,“ prozradil Jiří Vrkoslav, jehož rodinná farma zvládá v sedmi lidech starost o 72 kraviček. Když totiž v tuzemsku před léty padaly mlékárny, pustili se Vrkoslavovi do vlastní výroby mléka. „Je to práce od rána do večera, ale uživíme se. Teď připravujeme jako novinku smetanový sýr a plánujeme i vlastní ementál,“ dodal.

Autor: Zuzana Minstrová

22.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Liberecký deník. Ilustrační foto

KRÁTCE: Co se děje na Liberecku? Přečtěte si stručný přehled

Zajímavé klasické škodovky, které zrovna hledají nové majitele.
AUTOMIX.CZ
30

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

HLASOVÁNÍ: Zaostřeno na Jizerky: Vyberte nejkrásnější fotku Jizerských hor

Jizerské hory /GALERIE, HLASOVÁNÍ/ – Oblíbená fotosoutěž Zaostřeno na Jizerky se letos vrací zpět, tentokrát posedmé. Po celou dobu letních prázdnin mají čtenáři Libereckého deníku šanci vybírat nejkrásnější fotografii Jizerských hor. 

Výstavy v regionu: od perníku až po drahé kameny

Liberecký kraj – Podívejte se na velký přehled výstav, které lze aktuálně zhlédnout v Libereckém kraji.  

POZVÁNKY: Grabštejn láká po roce na noční prohlídku

Chotyně – Hrad Grabštejn zve po roce opět na noční prohlídku se svatou Barborou jako průvodkyní. Letos se ponese v duchu renesance. 

AUTOMIX.CZ

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Ruku na srdce, každý z nás chce tu a tam vypadat před ostatními dobře – a dobře v tomto případě znamená „zámožně“. Samozřejmě jen málokterý movitý majetek poukazuje na stav konta tak, jako luxusní auto.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení