VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Po tlačence se u Plazy zaprášilo ani ne za dvě hodiny

Liberec – O takovém návalu zákazníků, jaký v pátek zažili obchodníci před libereckým centrem Plaza, si některé nadnárodní řetězce mohou jen nechat zdát. Místní výrobci potravin tu totiž na druhém ročníku Dne potravinářů Libereckého kraje představovali své produkty.

22.5.2011
SDÍLEJ:

Druhý ročník Dne potravinářů Libereckého kraje.Foto: Deník/Jan Škvára

A mnozí ani ne dvě hodiny po začátku trhů zjišťovali, že si toho s sebou do Liberce přivezli málo. Některé uzeniny, ale i pečivo šly na dračku tak, že brzy měli vyprodáno.

„Za celý den jsme se nezastavili. Jen když na pár minut kvůli bouřce vypadl proud. Pořád krájíme a krájíme. Lidem čerstvě nakrájené uzeniny chutnají víc než ty zatavené v potravinářské fólii,“ prozradila Kamila Říhová, dcera majitele firmy Váša z Mimoně. Ta vedle porážky zvířat už bezmála dvacet let zhotovuje vlastní salámy, klobásky či tlačenku.

„Tlačenku i šunku jsme měli vyprodané ani ne za hodinu a půl po začátku trhů. Jsme tu poprvé a akci si chválíme. Počasí nám přálo a nemuseli jsme platit ani korunu za pronájem stánku. A lidí chodilo dost,“ dodala Kamila Říhová.

Kromě uzenin zde mohli lidé ochutnat především mléčné výrobky, tvarohy, sýry, a pak také mošty z Lažan i domácí likéry. Kdo se chtěl zchladit něčím výjimečným, mohl si dát ohnivě rudé pivo z pivovaru Rohozec. Dohromady zde své produkty nabízelo dvacet výrobců.

„Nejenže je akce dobrou prezentací místních malých výrobců, ale k tomu podporuje i patriotismus, vztah lidí k regionu, ve kterém žijí,“ poznamenal Ivo Vajrauch z Liberce, který si s manželkou pochutnával na domácí klobásce. „Něco nakoupíme domů, asi nějaké sýry a další mléčné výrobky,“ dodal.

Jiří Vrkoslav z farmy Dolenec přivezl na Den potravinářů i čerstvou novinku – sýr hermelín. „Trhy chválím. Za dnešek se nám podařilo nalákat tři nové zákazníky,“ prozradil Jiří Vrkoslav, jehož rodinná farma zvládá v sedmi lidech starost o 72 kraviček. Když totiž v tuzemsku před léty padaly mlékárny, pustili se Vrkoslavovi do vlastní výroby mléka. „Je to práce od rána do večera, ale uživíme se. Teď připravujeme jako novinku smetanový sýr a plánujeme i vlastní ementál,“ dodal.

Autor: Zuzana Minstrová

22.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Staročeské trhy

Unikátní staročeské trhy začínají už zítra. Ty příští ale může ohrozit EET

ZLATÁ KILOVÁ cihlička z plastu. Zájemce naletěl.

Chtěl levné zlato, ale narazil na podvodníka

Centrum Liberce ožilo pouličním uměním

Liberec - /GALERIE/ Třetí ročník Dnů pouličního umění každoročně přispívá atmosféře centra Liberce.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Šimek sonduje, jak to chodí v San Jose: Budu teď hodně bombardovat Hertlika

Liberec - /ROZHOVOR/ Liberecký bek Radim Šimek byl po sezóně na roztrhání, kroužilo kolem něj hned několik týmů NHL. Nakonec závod o smlouvu vyhráli Žraloci ze San Jose. Vyhráno ale nadějný bek ještě rozhodně nemá, své místo si bude kvůli dvoucestné smlouvě vybojovat.

Vlak z Liberce na Mácháč pojede i letos

Liberecko, Českolipsko - Pro velký úspěch bude i tyto prázdniny jezdit spěšný vlak Liberec Doksy.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies