Novinka, kterou ocení hlavně občasní cestující, kteří nevlastní lítačku nebo Opuscard. Od zítřka si jízdenku na cestu tramvají z Liberce do Jablonce můžete koupit pomocí platební bezkontaktní karty. Pokud tedy máte kartu MasterCard.

„Je to další krok, jak přitáhnout k veřejné dopravě další cestující. Placení jízdného bezkontaktní kartou je rychlé, bezpečné a pohodlné," vyzdvihuje výhody dopravní expert Jindřich Berounský. Cestující už tak nemusí hledat automat na jízdenky nebo shánět po kapse drobné, aby si lístek koupili u řidiče.

BEZ POPLATKŮ

„Služba je zaměřena na příležitostné cestující, kteří nejezdí pravidelně a nemají předplatné. A výhodné to bude samozřejmě i pro turisty. Mysleli jsme, pochopitelně, i na ty ze zahraničí, takže validátor komunikuje kromě češtiny i v angličtině, němčině a polštině," popisuje ředitel Dopravního podniku Liberce a Jablonce Luboš Wejnar. Stačí jen přiložit bezkontaktní kartu k žlutému přístroji, který je umístěn za kabinou řidiče, a během pár vteřin po zvolení patřičného jízdného vyjede jízdenka.

„Cestující se nemusí bát, že by v rámci této služby platili něco navíc jako je tomu v případě jízdenky přes sms, kde se platí poplatky operátorům a provize tomu, kdo tuto službu poskytuje, což bývá až kolem dvaceti procent ceny. Nebo v případě jízdenky od řidiče, která je rovněž dražší než jízdenka koupená v trafice. Zaplatí jen to, kolik daná jízdenka v příslušném pásmu stojí," upozorňuje Jan Klepiš z ČSOB.

LIBEREC VEDE

V Liberci už se bezkontaktní kartou dají jízdenky koupit od loňského léta v tramvajích na linkách č. 2 a 3. Teď k nim přibyla i tramvaj do Jablonce. „Když jsme v roce 2014 zkoušeli tento pilotní projekt, byli jsme první republice a třetí na světě. Jezdí k nám pro informace zástupci různých dopravních podniků de facto z celého světa," usmívá se Wejnar. Potvrzuje to i Richard Walitza z MasterCard. „Liberecký dopravní podnik je v tomto ohledu skutečně jedničkou co do zavádění nových technologií na odbavování cestujících. Do budoucna bychom rádi zavedli také platby pomocí chytrých telefonů či NFC hodinek."

Že si cestující na tyto novinky rychle zvykají, potvrzují i čísla. Zatímco v prvních čtyřech měsících loňského roku, kdy se bezkontaktní karty zavedly v tramvajích po Liberci, bylo takto prodáno 5000 jízdenek, letos za stejné období je to 28 000 transakcí.