Důležitost připomínání si minulosti zmiňují filosofové, historici i státníci. Pietní akce se konají nejen jako připomínka, ale také jako mementum. Tragické události 21. srpna 1968 měly obzvlášť v Liberci dramatický průběh a následky. Ty připomíná pomník na liberecké radnici se jmény devíti obětí násilného převratu. Pomník se stal symbolem piety a lidé u něj zapalují svíčky při různých příležitostí po celý rok. Letos však zůstane místo na 21. srpna pravděpodobně prázdné. Vedení města se rozhodlo, že pietní akci přesune z neděle na pátek 19. srpna. Podle vedoucí protokolu magistrátu města Liberec Miluše Charyparové je to pragmatické rozhodnutí. „Město bývá v neděli prázdné, navrhla jsem, aby se akce přesunula na pátek, abychom měli větší účast. Nezáleží na datu, ale na tom, aby se podobné akce konaly," vysvětlila.

Rozhodnutí, se kterým se vedení města ztotožnilo, ale naštvalo opozici i některé pamětníky. „Možná se nechce politikům v neděli do práce. Třeba celé vedení radnice o víkendu odjíždí na dovolenou. Nevím. V každém případě pokládám zacházení s tak zlomovou událostí za vrchol ignorace a neúcty k dějinám. Co si o tomto kroku pomyslí příbuzní devíti libereckých obětí vojenské invaze? Vždyť ti lidé 19. srpna ještě žili," ohradila se bývalá primátorka města Martina Rosenbergová.

Podle pamětnice Věry Vohlídalové jde o dehonestaci. „Knihovna má taky v neděli zavřeno, a přesto se zde bude konat vzpomínková akce. Udělat si čas v neděli mohou všichni ostatní, tak proč by nemohlo město," dodala Vohlídalová. Krajská vědecká knihovna připravila na neděli vzpomínkový happening u Lavičky Václava Havla.