„Z nejhoršího jsme venku. Máme tu jednotu a všechno funguje. Moje role spasitele končí,“ řekl Hašek.

Bezvládí netrvalo dlouho, za pět měsíců si vylobboval podporu Miroslav Pelta, jenž svou pozici v pohodě uhájil i v roce 2013. „Jsme na hraně, nelze si donekonečna zahrávat s diváky či sponzory,“ uvedl.

Od té doby se na českých hřištích odehrály statisíce zápasů, padlo určitě přes milion gólů. 

Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta
Fotbalový skandál: Policie zadržela Peltu, Janstu i zastupitele Březinu

A co říkáte, má tuzemský fotbal nyní lepší renomé?

„Nemá,“ vzkázal šéf Teplic Petr Hynek. Řekl to i v souvislosti se včerejším případem, kdy za Peltou na Strahov dorazila policie.

Nabízí se logická otázka: bude Pelta vládnout dál? Je zřejmé, že sám neodejde. Ale přesto mají jeho odpůrci naději – už na začátku června dojde ve fotbalovém hnutí k valné hromadě. Bude se volit nový předseda!

Zatím všichni počítali s tím, že to bude Pelta.

Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta.
Policie obvinila Peltu a další dva lidi. Soud rozhodne o vazbě

Přesvědčí i tentokráte delegáty?

„Doufám, že ne,“ vyhlásil někdejší internacionál Ladislav Vízek.

Pro vaši informaci: volby se odehrají 2. června, kdy se do pražského hotelu sjedou nejrůznější činovníci od Aše po Třinec. Pokud to nevíte, hlasovat budou zástupci profesionálních klubů (takže člověk z Brna, ale také pověřená osoba z Čáslavi), dále šéfové z krajských i okresních svazů. Celkem zhruba 200 lidí.

Jak k tomu přistoupí?

Toť otázka. Deník oslovil řadu lidí. Všichni odpovídali jako Radek Bania, předseda Litoměřicka. „S rychlými soudy bych já teď nespěchal,“ uvedl.

Miroslav Pelta.
Vorel: Pokud by se s Mírou Peltou něco stalo, tak je v Jablonci po fotbale

Zvláštní? Skandální?

Ač se vám to nemusí líbit, Pelta má spoustu příznivců. A to hlavně v okolí „jeho“ Jablonce. Přesto i tam také existují výjimky. Třeba poslanec za Liberecký kraj Jan Farský. „Stojím si za tím, že Pelta je největší škůdce českého fotbalu,“ uvedl pro Deník poslanec, dlouhodobý kritik korupce a rovněž poměrů v tuzemské kopané.

Možná si vzpomenete,jak Pelta zaplatil politikům z Liberce a Jablonce „výlet“ na fotbal do Nizozemska. Případ skončil ve ztracenu – přesto, že poté stejní lidé hlasovali o dotacích na sport. „Je to špatné. Pelta dokáže sehnat peníze, ale za jakou cenu? Podívejte se na kvalitu ligy a reprezentace,“ podotkl Farský.

V noci ze středy na čtvrtek prohledávala policie dům Miroslava Pelty. Poté se policie přesunula na fotbalový stadion na jablonecké Střelnici.
Razie na Peltu pokračuje, prohledali mu dům

Vízek prosí: „Mirku, je čas odstoupit.“